日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HA970/HA970HA970 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水5/Wed.5 Wed.5 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRS2300 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
“Fudo (Socio-ecological cultural complex)” is one of the concepts of environment that comprehensively captures the nature and culture of a region, but while there are various industries that use the environment as a resource, such as agriculture - it can be said that tourism is the industry most directly using “Fudo” as a resource. As part of tourism planning and resource conservation theory, we will consider ways that sustainable tourism makes use of “Fudo” characteristics.
We consider the concept of “Fudo (Socio-ecological cultural complex)”, and highlight its significance in relation to environmentally related concepts, while introducing several examples. We will also consider the characteristics of “Fudo” that support regions not only as tourism resources but as the foundation of the tourist experiences, along with the methods involved in its conservation
1 | イントロダクション |
2 | 風土とその関連概念 |
3 | 日本の風土の特質 |
4 | 風土と観光資源:温泉 |
5 | 風土と観光資源:社寺・信仰空間 |
6 | 風土と観光資源:名所 |
7 | 風土と観光資源:祭礼・芸能 |
8 | 風土の象徴化:庭園1 |
9 | 風土の象徴化:庭園2 |
10 | 風土の保全と観光:都市 |
11 | 風土の保全と観光:農山漁村 |
12 | 風土の保全と観光:自然地域 |
13 | 風土の保全と観光:郊外と没風土性 |
14 | まとめ:風土産業としての観光 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
補足事項 (Supplementary Items) |
---|
リアクションペーパーによる質問等へのフィードバック |
授業時に必要に応じて別途指示する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
レポート試験 (Report Exam) | 100 | |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
特に指定しない。レジュメを配布 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業時に適宜紹介する。 |
「風土」は地域の自然と文化を包括的にとらえる環境の概念の一つであるが,農業をはじめとして環境を資源とした産業がさまざまにある中で,この風土を直接資源とする産業が観光であるということができる。観光資源論および観光計画論の一環として,風土の特質を活かした持続的な観光のあり方について考える。
“Fudo (Socio-ecological cultural complex)” is one of the concepts of environment that comprehensively captures the nature and culture of a region, but while there are various industries that use the environment as a resource, such as agriculture - it can be said that tourism is the industry most directly using “Fudo” as a resource. As part of tourism planning and resource conservation theory, we will consider ways that sustainable tourism makes use of “Fudo” characteristics.
風土という概念およびそれを取り上げる意義について,環境に関わる諸概念との関係を踏まえながら考えた上で,風土と深くかかわる観光資源の例を何種類か取り上げてその特質を紹介する。また観光資源であるばかりでなく観光体験の基盤となる地域を支える風土の特質について,その保全にかかわる諸手段とともに考える。
We consider the concept of “Fudo (Socio-ecological cultural complex)”, and highlight its significance in relation to environmentally related concepts, while introducing several examples. We will also consider the characteristics of “Fudo” that support regions not only as tourism resources but as the foundation of the tourist experiences, along with the methods involved in its conservation
1 | イントロダクション |
2 | 風土とその関連概念 |
3 | 日本の風土の特質 |
4 | 風土と観光資源:温泉 |
5 | 風土と観光資源:社寺・信仰空間 |
6 | 風土と観光資源:名所 |
7 | 風土と観光資源:祭礼・芸能 |
8 | 風土の象徴化:庭園1 |
9 | 風土の象徴化:庭園2 |
10 | 風土の保全と観光:都市 |
11 | 風土の保全と観光:農山漁村 |
12 | 風土の保全と観光:自然地域 |
13 | 風土の保全と観光:郊外と没風土性 |
14 | まとめ:風土産業としての観光 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
補足事項 (Supplementary Items) |
---|
リアクションペーパーによる質問等へのフィードバック |
授業時に必要に応じて別途指示する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
レポート試験 (Report Exam) | 100 | |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
特に指定しない。レジュメを配布 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業時に適宜紹介する。 |