日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Tourism
Course Code HB024
Theme・Subtitle おみやげ文化論
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Fri.4
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Credits 2
Course Number TRC3200
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

This course aims for students to develop perspectives for considering dynamic relationships between the global movement of people and goods, tourism, and culture through familiar examples such as souvenirs.

【Course Contents】

Modern tourism's growth cannot be examined without considering developments in tourism industries that provide various mass tourist products. Citing examples of various industries involved in souvenirs, this course considers how people, spaces, and images are managed in relation to tourism products and how the movement of people and goods through tourism impacts consumption, transfer, and production of culture.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス
2 おみやげとは?
3 名物の誕生と観光みやげの近代
4 郷土玩具から民藝/民芸、雑貨へ
5 観光みやげのものがたりとパフォーマンス
6 ギフトとしての観光みやげ
7 観光みやげとホンモノらしさ①
8 観光みやげとホンモノらしさ②
9 ギャグみやげの存在理由
10 観光みやげのフォーマットとコレクション
11 移動するおみやげと文化
12 旅するマトリョーシカのルーツとルート
13 ベトナム雑貨がつくる旅
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

基本的に1時間程度で読了可能な授業関連資料・論文を事前に配布する。授業内での指示に従って、必要な事前準備や復習を行うこと。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業内課題(複数回)(60%)
期末課題(40%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 鈴木涼太郎 観光という商品の生産―日本~ベトナム 旅行会社のエスノグラフィ 勉誠出版 2010 9784585230014
2 山口誠 須永和博 鈴木涼太郎 観光のレッスンーツーリズムリテラシー入門 新曜社 2021 9784788517066
3 神田孝治ほか編 移動時代のツーリズムー動きゆく観光学 ナカニシヤ出版 2023 9784779517686
その他 (Others)
このほか授業内で適宜紹介する

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

Canvas LMSに授業資料(レジュメ、関連する学術論文など)をアップするので履修者は事前事後学習に活用のこと。学期中に6~7回、授業内または授業後数日内を締切とする最大1000文字程度のミニレポート課題を課す予定。課題については全体的な講評や解答例の提示は行うが、個別の解答に対する添削やコメントは行わない。その他詳細についてはガイダンスで説明するため、必ず出席のこと。

【注意事項 / Notice】