日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College College of Tourism
Course Code HB204
Theme・Subtitle おみやげ文化から見る日本の観光
Class Format Online (all classes are online)
Class Format (Supplementary Items) 発話を伴う授業を学内で受講する場合はN851教室の利用可。
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Mon.2
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Credits 2
Course Number TRC2000
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 2020年度以降入学者対象

【Course Objectives】

The purpose of this class is to clarify the characteristics of modern Japanese tourism by examining the history of souvenir culture.

【Course Contents】

When we go on a trip, we often buy souvenirs to take home. The culture of buying souvenirs while traveling, which is common in modern Japan, is quite distinctive from a historical and regional perspective.
In this class, we will examine the history of how modern Japanese souvenir culture came to be. In order to understand the characteristics of the modern state, we will examine how souvenir culture developed in each period: the Edo period, the Meiji and Taisho periods, the Showa period before the war, and the postwar period. Through this process, I hope that you will develop the ability to think about the position and future direction of modern Japanese souvenir culture.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス 授業の目的や内容、進め方について
2 おみやげとは?
3 近世の旅とおみやげ
4 鉄道が変えたおみやげ文化
5 博覧会と名物
6 近代国家とおみやげ
7 ツーリズムの定着とおみやげ
8 修学旅行とおみやげ
9 戦後復興とおみやげ
10 ディスカバー・ジャパンとおみやげ
11 昭和末期の旅とおみやげ
12 海外旅行とおみやげ
13 平成の旅とおみやげ
14 おみやげ文化のゆくすえ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

・各回に関わりのある時代の社会や経済といった基本的な知識を、できる限り事前に把握するように努めてください。
・それぞれの回に出てきたおみやげについて、類似する事例がないか、出来る限り調べるようにしてください。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業内小レポート(複数回)(65%)
期末レポート(35%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 神崎宣武 おみやげ : 贈答と旅の日本文化 青弓社 1997年 4787231332
2 鈴木勇一郎 おみやげと鉄道 : 名物で語る日本近代史 講談社 2013年 9784062181563
その他 (Others)
その他の文献については、授業中適宜紹介する。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】