日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Tourism
Course Code HB303
Theme・Subtitle 食と料理のグローバル化
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Fri.4
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Credits 2
Course Number TRC3200
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 2020年度以降入学者対象

【Course Objectives】

In this course, students will learn how foods, drinks and cuisines from around the world spread. In doing so, it will analyze the multifaceted factors behind why certain foods, beverages and cuisines failed to gain acceptance while others were incorporated in peoples' diets.

【Course Contents】

In this course, we will examine the establishment of modern eating habits through a variety of historical examples, both good and bad, delicious and disgusting, safe and unsafe, natural and artificial. Many of the historical examples will refer to Europe, America, Asia, South America, and Japan, and the time period will focus from the 16th to the 20th century.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 食を学問として「料理」する(導入・オリエンテーション)
2 近代料理観の台頭と帝国と食の受容
3 食事マナーと宮廷料理・飲酒問題とコーヒー文化の台頭
4 「コロンブス交換」とヨーロッパ以外への影響・砂糖の辿った日本への食路
5 フレンチ化する世界とイギリス料理の「まずさ」
6 パスタ・フォーク・トマトとピザの普及
7 国家介入と食料分配・近代国家と食生活の管理化
8 19世紀都市の憂鬱・新しい恐怖との向き合い方
9 日本と牛肉・中国と牛乳
10 世界の「肉食化」と世界の「脱肉食化」
11 アメリカと「加工食品」・世界の「ジャンクフード化」
12 食の観光化と世界の「和食化」
13 学生レポート紹介・まとめ・アンケート
14 授業期間内テスト

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時間外の学習に関する指示は,履修登録完了後に「Canvas LMS」上で履修者に対して行う。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 中間発表(20%)
リアクションペーパー(20%)
最終テスト(Final Test)(20%)
最終レポート(Final Report)(40%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】