日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20252025 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
スポーツウエルネス学部/College of Sport and WellnessCollege of Sport and Wellness |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
IN648/IN648IN648 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
スポーツ食品論(商品開発とマーケティング) |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(一部オンライン)/Face-to-face (partially online)Face-to-face (partially online) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
オンラインで1回実施する(第5回授業) |
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
金5/Fri.5 Fri.5 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
SWN3300 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
2023年度以降入学者対象 |
Based on a foundation of knowledge of sports food marketing and food science, this course will provide a detailed study of the actual corporate strategies and equip students with the ability to discuss the future direction of sports foods, taking into account the perspectives of CSV and SDGs that will be required in the coming era.
This course will provide an overall understanding of sports foods, with a focus on the three pillars of sports drinks, amino acids, and proteins. To achieve this, participants will discuss (1) marketing strategies as a basis, (2) basic research and product development (including efficacy, safety, etc.), (3) sales promotion and sales activities, and (4) nutritional guidance for athletes and the benefits that can be obtained, with guest experts. This course will deepen the basic knowledge learned in Exercise and Sports Nutrition (Basics) so that it can be applied to actual business.
1 | オリエンテーション・スポーツ食品とは何か |
2 | スポーツドリンクの種類、価格、販売ルート、販売促進活動(演習) |
3 | 健康・スポーツに関わる食品の営業活動 (ゲスト) |
4 | スポーツドリンクのマーケティング |
5 | アミノ酸とタンパク質の科学 |
6 | アミノ酸のマーケティング(ゲスト) |
7 | アミノ酸ビジネスの未来 (演習) |
8 | プロテインビジネスの歴史 |
9 | プロテインの基礎研究と商品開発(ゲスト) |
10 | スポーツ食品の安全性と行政指導(演習) |
11 | スポーツ栄養学とその普及 |
12 | アスリートの栄養指導の実際 (ゲスト) |
13 | 国内外の健康・スポーツに関する栄養上の課題 (演習) |
14 | スポーツ食品の未来・まとめ・最終テスト |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
補足事項 (Supplementary Items) |
---|
食品の店頭調査あり。専門家をゲストスピーカーに招く。 |
毎回、課題を課すので、事前学習と事後学習で約2時間を要する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
毎回の課題とプレゼン(70%) 最終テスト(Final Test)(30%) |
備考 (Notes) | ||
3/4以上の出席が無いと、成績評価の対象とならない。 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業中に適宜資料を配布する。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 杉浦克己 | 『スポーツ栄養学がわかる』 | 大修館書店 | 2021 | 9784469269208 |
2 | 杉浦克己 | 『一般教養としてのサプリメント学』 | 草思社 | 2024 | 9784794226822 |
『運動・スポーツ栄養学(基礎)』を履修済みであること。
筆記用具。
担当教員が発信するYouTubeが参考になる。
https://www.youtube.com/channel/UCRBkmlF2SOFH_j5ne9IYhVw
スポーツ食品のマーケティングと食品科学などの知識を前提にしつつ、企業の戦略の実際を詳細に学び、これからの時代に求められるCSVやSDGsなどの視点も踏まえて、スポーツ食品の将来の方向性を議論できる能力を身につける。
Based on a foundation of knowledge of sports food marketing and food science, this course will provide a detailed study of the actual corporate strategies and equip students with the ability to discuss the future direction of sports foods, taking into account the perspectives of CSV and SDGs that will be required in the coming era.
スポーツドリンク、アミノ酸、プロテインを3つの柱として、スポーツ食品の全体像を把握する。そのために、①マーケティング戦略を基本として、②基礎研究と商品開発(有効性、安全性等を含む)、③販売促進と営業活動、④スポーツ現場での栄養サポートと得られる効果について、専門家をゲストに迎えて議論していく。運動・スポーツ栄養学(基礎)で学んだ基本的な知識を、実際のビジネスに結びつくように深化させる。
This course will provide an overall understanding of sports foods, with a focus on the three pillars of sports drinks, amino acids, and proteins. To achieve this, participants will discuss (1) marketing strategies as a basis, (2) basic research and product development (including efficacy, safety, etc.), (3) sales promotion and sales activities, and (4) nutritional guidance for athletes and the benefits that can be obtained, with guest experts. This course will deepen the basic knowledge learned in Exercise and Sports Nutrition (Basics) so that it can be applied to actual business.
1 | オリエンテーション・スポーツ食品とは何か |
2 | スポーツドリンクの種類、価格、販売ルート、販売促進活動(演習) |
3 | 健康・スポーツに関わる食品の営業活動 (ゲスト) |
4 | スポーツドリンクのマーケティング |
5 | アミノ酸とタンパク質の科学 |
6 | アミノ酸のマーケティング(ゲスト) |
7 | アミノ酸ビジネスの未来 (演習) |
8 | プロテインビジネスの歴史 |
9 | プロテインの基礎研究と商品開発(ゲスト) |
10 | スポーツ食品の安全性と行政指導(演習) |
11 | スポーツ栄養学とその普及 |
12 | アスリートの栄養指導の実際 (ゲスト) |
13 | 国内外の健康・スポーツに関する栄養上の課題 (演習) |
14 | スポーツ食品の未来・まとめ・最終テスト |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
補足事項 (Supplementary Items) |
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食品の店頭調査あり。専門家をゲストスピーカーに招く。 |
毎回、課題を課すので、事前学習と事後学習で約2時間を要する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
毎回の課題とプレゼン(70%) 最終テスト(Final Test)(30%) |
備考 (Notes) | ||
3/4以上の出席が無いと、成績評価の対象とならない。 |
その他 (Others) | |||||
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授業中に適宜資料を配布する。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 杉浦克己 | 『スポーツ栄養学がわかる』 | 大修館書店 | 2021 | 9784469269208 |
2 | 杉浦克己 | 『一般教養としてのサプリメント学』 | 草思社 | 2024 | 9784794226822 |
『運動・スポーツ栄養学(基礎)』を履修済みであること。
筆記用具。
担当教員が発信するYouTubeが参考になる。
https://www.youtube.com/channel/UCRBkmlF2SOFH_j5ne9IYhVw