日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College College of Sport and Wellness
Course Code IN648
Theme・Subtitle スポーツ食品論(商品開発とマーケティング)
Class Format Face-to-face (partially online)
Class Format (Supplementary Items) オンラインで1回実施する(第5回授業)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Fri.5
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Credits 2
Course Number SWN3300
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation 〇(履修中止可/ Eligible for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 2023年度以降入学者対象

【Course Objectives】

Based on a foundation of knowledge of sports food marketing and food science, this course will provide a detailed study of the actual corporate strategies and equip students with the ability to discuss the future direction of sports foods, taking into account the perspectives of CSV and SDGs that will be required in the coming era.

【Course Contents】

This course will provide an overall understanding of sports foods, with a focus on the three pillars of sports drinks, amino acids, and proteins. To achieve this, participants will discuss (1) marketing strategies as a basis, (2) basic research and product development (including efficacy, safety, etc.), (3) sales promotion and sales activities, and (4) nutritional guidance for athletes and the benefits that can be obtained, with guest experts. This course will deepen the basic knowledge learned in Exercise and Sports Nutrition (Basics) so that it can be applied to actual business.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション・スポーツ食品とは何か
2 スポーツドリンクの種類、価格、販売ルート、販売促進活動(演習)
3 健康・スポーツに関わる食品の営業活動 (ゲスト)
4 スポーツドリンクのマーケティング
5 アミノ酸とタンパク質の科学
6 アミノ酸のマーケティング(ゲスト)
7 アミノ酸ビジネスの未来 (演習)
8 プロテインビジネスの歴史
9 プロテインの基礎研究と商品開発(ゲスト)
10 スポーツ食品の安全性と行政指導(演習)
11 スポーツ栄養学とその普及
12 アスリートの栄養指導の実際 (ゲスト)
13 国内外の健康・スポーツに関する栄養上の課題 (演習)
14 スポーツ食品の未来・まとめ・最終テスト

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

補足事項 (Supplementary Items)
食品の店頭調査あり。専門家をゲストスピーカーに招く。

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

毎回、課題を課すので、事前学習と事後学習で約2時間を要する。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 毎回の課題とプレゼン(70%)
最終テスト(Final Test)(30%)
備考 (Notes)
3/4以上の出席が無いと、成績評価の対象とならない。

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
授業中に適宜資料を配布する。

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 杉浦克己 『スポーツ栄養学がわかる』 大修館書店 2021 9784469269208
2 杉浦克己 『一般教養としてのサプリメント学』 草思社 2024 9784794226822

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

『運動・スポーツ栄養学(基礎)』を履修済みであること。

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

筆記用具。

【その他 / Others】

担当教員が発信するYouTubeが参考になる。
https://www.youtube.com/channel/UCRBkmlF2SOFH_j5ne9IYhVw

【注意事項 / Notice】