日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
文学研究科/Graduate School of ArtsGraduate School of Arts |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
JC130/JC130JC130 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
戦後日本における空間性と食/Spatiality and Eating in Postwar Japan |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
演習・ゼミ/SeminarSeminar |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
金3/Fri.3 Fri.3 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
HIS5510 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
-(履修中止制度なし/ No system for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
後期課程用科目コード:PC315 |
This seminar focuses on "eating" in post-war Japan. We will read historical materials related to "eating" and especially to spatiality. Through discussion of the historical materials, we will learn about the historical changes in “eating” up to the present. We will also learn how to search for related historical materials.
The aim of this seminar is to understand the relationship between spatiality and eating in post-war Japan and is to learn how to think historically about ordinary things like eating.
1 | ガイダンス |
2 | 食をめぐる諸論点 (演習を通して議論したい点を提示する) |
3 | 史料講読―食と身体① |
4 | 史料講読―食と身体② |
5 | 史料講読―食と身体③ |
6 | 史料講読―食と身体④ |
7 | 史料購読―食と他者① |
8 | 史料購読―食と他者② |
9 | 史料購読―食と他者③ |
10 | 史料購読―食と他者④ |
11 | 史料購読―食と空間① |
12 | 史料購読―食と空間② |
13 | 史料購読―食と空間③ |
14 | 総括と展望 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
各回の史料を読んで事前にコメント(A4一枚以内)を提出するため、2時間ほど予習の時間を求める。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
各回のコメントの提出(70%) 議論への参加(30%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
本演習は、主として第二次世界大戦後の日本における「食」をテーマとする。とりわけ空間性と食という観点から関連する史料を輪読し、史料についてのディスカッションを通じて、現在に至る「食」の歴史的な変遷を検討する。また関連史料の捜索方法について参加者の間で共有を図り、歴史的な調査の行い方について知見を深める。
This seminar focuses on "eating" in post-war Japan. We will read historical materials related to "eating" and especially to spatiality. Through discussion of the historical materials, we will learn about the historical changes in “eating” up to the present. We will also learn how to search for related historical materials.
戦後日本の空間性と食について史料をもとにした発見や理解を得ることを目指す。あわせて、「食」をはじめとする身近なテーマを歴史的に考える方法を習得することを目指す。
The aim of this seminar is to understand the relationship between spatiality and eating in post-war Japan and is to learn how to think historically about ordinary things like eating.
1 | ガイダンス |
2 | 食をめぐる諸論点 (演習を通して議論したい点を提示する) |
3 | 史料講読―食と身体① |
4 | 史料講読―食と身体② |
5 | 史料講読―食と身体③ |
6 | 史料講読―食と身体④ |
7 | 史料購読―食と他者① |
8 | 史料購読―食と他者② |
9 | 史料購読―食と他者③ |
10 | 史料購読―食と他者④ |
11 | 史料購読―食と空間① |
12 | 史料購読―食と空間② |
13 | 史料購読―食と空間③ |
14 | 総括と展望 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
各回の史料を読んで事前にコメント(A4一枚以内)を提出するため、2時間ほど予習の時間を求める。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
各回のコメントの提出(70%) 議論への参加(30%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None