日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College Graduate School of Arts
Course Code JC130
Theme・Subtitle 戦後日本における空間性と食/Spatiality and Eating in Postwar Japan
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Seminar
Campus Ikebukuro
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Fri.3
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Credits 2
Course Number HIS5510
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 後期課程用科目コード:PC315

【Course Objectives】

This seminar focuses on "eating" in post-war Japan. We will read historical materials related to "eating" and especially to spatiality. Through discussion of the historical materials, we will learn about the historical changes in “eating” up to the present. We will also learn how to search for related historical materials.

【Course Contents】

The aim of this seminar is to understand the relationship between spatiality and eating in post-war Japan and is to learn how to think historically about ordinary things like eating.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス
2 食をめぐる諸論点
(演習を通して議論したい点を提示する)
3 史料講読―食と身体①
4 史料講読―食と身体②
5 史料講読―食と身体③
6 史料講読―食と身体④
7 史料購読―食と他者①
8 史料購読―食と他者②
9 史料購読―食と他者③
10 史料購読―食と他者④
11 史料購読―食と空間①
12 史料購読―食と空間②
13 史料購読―食と空間③
14 総括と展望

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

各回の史料を読んで事前にコメント(A4一枚以内)を提出するため、2時間ほど予習の時間を求める。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 各回のコメントの提出(70%)
議論への参加(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】