日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College Graduate School of Economics
Course Code KA311
Theme・Subtitle 貿易の基礎・歴史・現代的課題
Class Format Face-to-face (partially online)
Class Format (Supplementary Items) オンライン実施回は科目担当者に確認をすること
Campus Seminar
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Mon.2
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Credits 2
Course Number ECX5420
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Students will be able to explain the theory, policy, history and contemporary issues of trade in detail.

【Course Contents】

Through the reading of texts on trade, the basics of trade theory, policy and practice are first explained. Next, the history of international trade will be examined. Finally, contemporary issues of trade in relation to specific sectors will be discussed.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 ガイダンス
2 貿易の理論
3 貿易に関連する政策
4 貿易に関わる実務
5 国際収支と外国為替
6 大航海時代以降の貿易の歴史
7 IMFとGATT
8 多国籍企業と直接投資
9 WTO
10 地域主義と地域貿易協定
11 サービス貿易、人の移動、環境
12 貿易と開発
13 資源貿易
14 日本の貿易

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

予習として、テキストを事前に読了し、報告担当者はレジュメを作成すること。また、復習として、講義内での議論を振り返りつつ、テキストとレジュメを見直すこと。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 担当箇所のレジュメ作成(60%)
毎回の議論等への参加度(40%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 小林尚朗・篠原敏彦・所康弘(編) 『貿易入門(第2版)』 大月書店 2023

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】