日本語

Course Code etc
Academic Year 2023
College Graduate School of Science
Course Code LB101
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus
Campus Ikebukuro
Semester Spring Others
DayPeriod・Room
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number CHE5390
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy
Notes 集中講義:日程はR Guide「集中講義日程」を確認すること

【Course Objectives】

To understand the basics, characteristics, and basic principles (separation mechanisms, etc.) of high-performance separation analysis methods (high-performance liquid chromatography, gas chromatography, capillary electrophoresis, etc.), and to learn about their use in actual applications and acquire various related knowledge.

【Course Contents】

First, the position of separation analysis as one of the instrumental analysis methods is outlined, and the basics of high-performance liquid chromatography (HPLC) and gas chromatography are explained. Next, the analytical theory of separation behavior and the practical aspects of experimental equipment are explained. This is followed by a discussion of recent technological trends in the development of high-performance, high-speed separation methods. In addition, capillary electrophoresis will be outlined, and its application to the analysis of intermolecular interactions and interfacial permeation phenomena will be explained. In the latter half of the lecture, we will discuss various uses of analytical techniques in actual manufacturing sites and production processes.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 高性能流通式分離分析法の概要
2 高速液体クロマトグラフィー
3 分離挙動解析理論
4 高性能高速分離法への展開
5 ガスクロマトグラフィー
6 キャピラリー電気泳動法
7 分子間相互作用や界面透過現象の解析
8 企業における分析法・分析装置開発
9 調査・探索研究での分析技術の活用
10 製品の品質管理における分析
11 食品製造と分析
12 微生物発酵生産と分析
13 細胞培養用培地開発と分析
14 アミノ酸製品不純物の解析

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

学部の授業では取り扱わない先端的な話題も取り上げるので,講義内容の予習と復習を行い,学習内容を確実に修得すること。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 質疑応答等の授業態度(40%)
小テスト(30%)
最終レポート(Final Report)(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】