日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
日本語教育センター/Center for Japanese Language EducationCenter for Japanese Language Education |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
OA872/OA872OA872 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
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授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class StyleCampus |
語学/LanguageLanguage |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水4/Wed.4 Wed.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
JLP3370 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
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履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
The course will cover topics that are useful for students interested in finding employment in Japan, including Japanese corporate culture, Japanese-style management, and Japanese-style service. While acquiring this knowledge, students will also increase their vocabulary and practice using advanced sentence patterns, improving their ability to take in information and express themselves using Japanese.
In this course, topics such as “Japanese corporate culture,” “Japanese-style management,” and “Japanese-style service” are covered, and guest speakers are invited to give lectures as well. Students will deepen their understanding of the topics covered in class while also learning vocabulary and sentences patterns related to said topics. Before each lecture by a guest speaker, students will be given basic knowledge, specialized vocabulary, and sentence patterns regarding the topic for preparatory study. After the guest lectures, they will show their understanding of the topic through discussions, reports, etc. The flow regarding preparatory study, lectures from guest speakers, and post study will be an important aspect of this course, and so this class is recommended for students who are sufficiently responsible and proactive.
1 | 授業概要 |
2 | 「日本の企業風土」事前学習 |
3 | ゲストセッション① |
4 | 「日本の企業風土」事後学習① |
5 | 「日本の企業風土」事後学習② |
6 | 「日本的経営」事前学習 |
7 | ゲストセッション② |
8 | 「日本的経営」事後学習① |
9 | 「日本的経営」事後学習② |
10 | 「日本式サービス」事前学習 |
11 | ゲストセッション③ |
12 | 「日本式サービス」事後学習① |
13 | 「日本式サービス」事後学習② |
14 | まとめ・振り返り |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
必要な準備学習については毎回の授業で指示する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業への参加度(30%) 宿題(25%) 小レポート(3回)(45%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
指定しないが,必要なものを適宜配付する。 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業で適宜紹介する。 |
ゲストとの調整により,扱うテーマの順番が変わる場合がある。
日本の企業風土,日本的経営、日本式サービスなど日本での就職に関心がある学生にとって有用なトピックをとりあげ,それらの知識を獲得すると同時に,高度な文型や語彙を増やし,日本語による受発信力をつける。
The course will cover topics that are useful for students interested in finding employment in Japan, including Japanese corporate culture, Japanese-style management, and Japanese-style service. While acquiring this knowledge, students will also increase their vocabulary and practice using advanced sentence patterns, improving their ability to take in information and express themselves using Japanese.
「日本の企業風土」「日本的経営」「日本式サービス」をトピックとして取り上げ, ゲストスピーカーとして招き,ゲストスピーカーからの講義を軸として授業を進める。授業で扱うトピックについて理解を深めると同時に,それらのトピックを語る際に使われる語彙や文型について学び,使う課題も行う。ゲストスピーカーによる講義の前には事前学習として,それぞれのトピックについての基本的知識や専門的な語彙や文型を学び,講義の後には,内容理解やディスカッションを行い,レポート作成などを行う。事前学習,ゲストスピーカーによる講義,事後学習という流れの中で学ぶことが重要であるため,責任を持って授業に参加できる者の履修を望む。
In this course, topics such as “Japanese corporate culture,” “Japanese-style management,” and “Japanese-style service” are covered, and guest speakers are invited to give lectures as well. Students will deepen their understanding of the topics covered in class while also learning vocabulary and sentences patterns related to said topics. Before each lecture by a guest speaker, students will be given basic knowledge, specialized vocabulary, and sentence patterns regarding the topic for preparatory study. After the guest lectures, they will show their understanding of the topic through discussions, reports, etc. The flow regarding preparatory study, lectures from guest speakers, and post study will be an important aspect of this course, and so this class is recommended for students who are sufficiently responsible and proactive.
1 | 授業概要 |
2 | 「日本の企業風土」事前学習 |
3 | ゲストセッション① |
4 | 「日本の企業風土」事後学習① |
5 | 「日本の企業風土」事後学習② |
6 | 「日本的経営」事前学習 |
7 | ゲストセッション② |
8 | 「日本的経営」事後学習① |
9 | 「日本的経営」事後学習② |
10 | 「日本式サービス」事前学習 |
11 | ゲストセッション③ |
12 | 「日本式サービス」事後学習① |
13 | 「日本式サービス」事後学習② |
14 | まとめ・振り返り |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
必要な準備学習については毎回の授業で指示する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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平常点 (In-class Points) | 100 |
授業への参加度(30%) 宿題(25%) 小レポート(3回)(45%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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指定しないが,必要なものを適宜配付する。 |
その他 (Others) | |||||
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授業で適宜紹介する。 |
ゲストとの調整により,扱うテーマの順番が変わる場合がある。