日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College Graduate School of Sociology
Course Code SX110
Theme・Subtitle 食と農の社会運動:北東アジアの中で考える
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Thu.2
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Credits 2
Course Number SOC7010
Language Japanese
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 前期課程「政治社会学」と合同授業.

【Course Objectives】

This course will study social movements related to food and agriculture. In recent years, researchers have increasingly focused on activities aimed at transforming society by improving the production, distribution, and consumption of food. Specifically, community-based initiatives related to food and agriculture, such as Community Supported Agriculture (CSA), farmers' markets, community farms, and food cooperatives, have spread worldwide.
Why have these activities emerged in specific contexts, how do they connect food and agriculture to social change, and what impacts do they have? Drawing on the findings of social movement theories and food studies, this course will explore these questions sociologically and aim to develop applied discussions. In the latter half of the course, we will focus on the context of Northeast Asia to understand social movements in food and agriculture as more relatable and tangible issues to us.

【Course Contents】

 This course will examine social movements related to food and agriculture. In the first half, we will focus on theoretical studies on this theme. In the second half, we will explore case studies from various regions in Northeast Asia, primarily Japan, Taiwan, and Hong Kong. Each session will feature a common text, such as a chapter from a book or an academic article (mainly in Japanese, occasionally in English), which we will review and discuss with the participants.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション
2 食と農の資本主義化
3 フード・アクティヴィズムと都市の再生
4 フード・シティズンと「総百姓モデル」
5 農をケアワークとして考える
6 ネオリベラリズムとの関連
7 食料主権とトランスナショナルな農民運動
8 台湾①:開発と社区総体営造
9 台湾②:土地正義から農芸復興へ
10 香港①:高速鉄道と有機農業
11 香港②:本土主義と農(の不在)
12 日本①:産消提携と公害問題
13 日本②:学校給食と権利としての食
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

 テキストのレジュメ担当者は、箇所の内容を講読し、レジュメ資料を作成します。それ以外の受講生も、テキスト該当箇所を講 読し、重要な論点をおさえたうえで授業に臨むようにしてください。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業内の議論の参加(50%)
レジュメ発表(50%)
備考 (Notes)
すべての評価方法において前期課程より高度な達成水準を要求する。

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 安藤丈将 『香港を耕す―農による自由と民主化運動』 岩波書店 2024

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】