日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College Graduate School of Tourism
Course Code UA551
Theme・Subtitle 観光現象を経済学的に分析する
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Niiza
Semester Fall semester
DayPeriod・Room Thu.2
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Credits 2
Course Number TRG5300
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Students will acquire basic knowledge of analyzing tourism from an economic perspective. In particular, this course aims to acquire knowledge of microeconomics and deepen understanding of tourism's importance to the economy. Students will be able to understand the importance of studying an economic analysis of tourism that progresses from economic intuition to mathematical quantification.

【Course Contents】

Students will understand the research trends in tourism economics by using materials or textbooks on tourism economics. In particular, students will become aware of the connection between the natural environment and tourism, and acquire the ability to analyze tourism from an economics perspective concerning how tourism contributes to the development of rural areas. For this purpose, we will also introduce how to understand data and the contents of econometrics in order to be able to analyze data. Discussions and presentations among students may also be conducted.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション:講義の進め方について
2 経済学の研究1
3 経済学の研究2
4 観光現象の経済学的分析1
5 観光現象の経済学的分析2
6 観光現象の経済学的分析3
7 観光現象の経済学的分析4
8 観光現象の経済学的分析5
9 観光現象の経済学的分析6
10 観光現象の経済学的分析7
11 計量経済学を用いたアプローチ1
12 計量経済学を用いたアプローチ2
13 計量経済学を用いたアプローチ3
14 総括

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

事前に資料もしくはテキストを読み込み、理解を深めておくこと。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業中の報告と議論を総合的に評価する。(100%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 Yong Chen Economics of Tourism and Hospitality: A Micro Approach Routledge 2021

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
授業中に適宜紹介する。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

社会科学系の大学院(修士)に相応しいレベルの数学力、英語の読解力を必要とする。また、パワーポイントを用いた資料作成、および質の高い発表が求められる。

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

資料の配布などで、Canvas LMSを使用する予定である。

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】