日本語 English
| 開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20252025 |
| 科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学研究科/Graduate School of TourismGraduate School of Tourism |
| 科目コード等/ Course CodeCourse Code |
UA554/UA554UA554 |
| テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
観光経営分野の研究について学習し、自身の研究に参考になる文献のレビューをする。 |
| 授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
| 授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
| 授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
| 校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
| 学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
| 曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
木3/Thu.3 Thu.3 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
| 単位/ CreditsCredits |
22 |
| 科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRG5300 |
| 使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
| 履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
| 配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
| 先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
| 他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
| 履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
| オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
| 学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
| 備考/ NotesNotes |
Students will study research trends in the field of tourism management, read papers relevant to their own topics, and practice writing a literature review.
To understand research trends in the field of tourism management, students will engage in Critical Reading of English-language literature, organized by themes, followed by discussions. Based on the literature review, they will select studies related to their own research topics and compile a comprehensive literature review.
| 1 | Introduction |
| 2 | Reading & Discussion - Destination Managementに関する研究1 |
| 3 | Reading & Discussion - Destination Managementに関する研究2 |
| 4 | Reading & Discussion - Hotel Managementに関する研究1 |
| 5 | Reading & Discussion - Hotel Managementに関する研究2 |
| 6 | Reading & Discussion - Event Managementに関する研究1 |
| 7 | Reading & Discussion - Event Managementに関する研究2 |
| 8 | Reading & Discussion - F&B Managementに関する研究1 |
| 9 | Reading & Discussion - F&B Managementに関する研究2 |
| 10 | Reading & Discussion - Special Issues |
| 11 | 研究テーマの構想 |
| 12 | 研究計画書の作成 |
| 13 | 研究計画の発表 |
| 14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
英文ジャーナルの検索方法を学習し、興味があるテーマの英文論文を読む訓練をすること。
| 種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
|---|---|---|
| 平常点 (In-class Points) | 100 |
最終レポート(Final Report)(40%) 毎回の授業への準備(60%) |
| 備考 (Notes) | ||
| 各評価方法において前期課程と比較して高い水準で評価する。 | ||
| その他 (Others) | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| 観光経営分野の英文ジャーナルの論文を主に使用する |
| その他 (Others) | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| 適宜授業中に紹介する |
適宜授業中に紹介する
観光経営分野の研究動向を学習し、自分のテーマに参考になる論文を読み、
Literature review を書く訓練をする。
Students will study research trends in the field of tourism management, read papers relevant to their own topics, and practice writing a literature review.
観光経営分野の研究動向を把握するために、主に英文文献を中心にテーマ別に
Critical Reading をしながら、Discussion を行う。
文献研究を踏まえ、自身の研究テーマに関連する研究を選定し、Literature review をまとめる。
To understand research trends in the field of tourism management, students will engage in Critical Reading of English-language literature, organized by themes, followed by discussions. Based on the literature review, they will select studies related to their own research topics and compile a comprehensive literature review.
| 1 | Introduction |
| 2 | Reading & Discussion - Destination Managementに関する研究1 |
| 3 | Reading & Discussion - Destination Managementに関する研究2 |
| 4 | Reading & Discussion - Hotel Managementに関する研究1 |
| 5 | Reading & Discussion - Hotel Managementに関する研究2 |
| 6 | Reading & Discussion - Event Managementに関する研究1 |
| 7 | Reading & Discussion - Event Managementに関する研究2 |
| 8 | Reading & Discussion - F&B Managementに関する研究1 |
| 9 | Reading & Discussion - F&B Managementに関する研究2 |
| 10 | Reading & Discussion - Special Issues |
| 11 | 研究テーマの構想 |
| 12 | 研究計画書の作成 |
| 13 | 研究計画の発表 |
| 14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
英文ジャーナルの検索方法を学習し、興味があるテーマの英文論文を読む訓練をすること。
| 種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
|---|---|---|
| 平常点 (In-class Points) | 100 |
最終レポート(Final Report)(40%) 毎回の授業への準備(60%) |
| 備考 (Notes) | ||
| 各評価方法において前期課程と比較して高い水準で評価する。 | ||
| その他 (Others) | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| 観光経営分野の英文ジャーナルの論文を主に使用する |
| その他 (Others) | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| 適宜授業中に紹介する |
適宜授業中に紹介する