日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College Graduate School of Business Administration
Course Code VG606
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Fall Semester1
DayPeriod・Room Sat.1 , Sat.2
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Credits 2
Course Number BDS6000
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Understand the fundamental components of a business plan and specifically identify the necessary knowledge and information, as well as the preparations required to work on them.

【Course Contents】

Introduce the knowledge and skills required for selecting Business Design (Business Plan) as the second-year research project. Gain a systematic understanding of the entire process of business planning, starting from the basics. This includes introducing and explaining key elements such as idea generation, market research, feasibility study, competitor analysis, financial and profit planning, and presentations for potential investors.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 イントロダクション:ビジネスプランの基本構成
2 新規事業創発の社会的意義
3 ビジネスアイデアの創発
4 新規ビジネスのシーズ:ニーズ分析・ウォンツ分析
5 新規ビジネスのシーズ:PEST分析
6 新規ビジネスのシーズ:技術革新・AI
7 新規ビジネスのシーズ:職業観や勤労観の変化
8 ビジネスモデル:マネタイズの原理
9 ビジネスモデル:分業としてのビジネス
10 経営資源と実現可能性
11 法規制と業界慣行
12 市場調査の実務
13 競争優位の構築と参入障壁
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

特になし

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業への取組(100%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】

本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。