日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20232023 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
ビジネスデザイン研究科/Graduate School of Business AdministrationGraduate School of Business Administration |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
VG735/VG735VG735 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
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授業形態/ Class FormatClass Format |
オンライン(一部対面)/Online (partially face-to-face)Online (partially face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class StyleCampus |
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校地/ CampusCampus |
他/OtherOther |
学期/ SemesterSemester |
春学期他/Spring OthersSpring Others |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
BDS6020 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
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履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
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オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
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備考/ NotesNotes |
Writing a master's academic paper (business research) or a master's academic paper (business design)
The purpose of this class is to provide research paper guidance for writing a master's academic paper (business research) or a master's academic paper (business design).
In the master's academic paper (business research), based the problem of interest gained from ones own practical experience and social experience, setting and exploring original research questions through a review of related previous research.
In the master's academic paper (business design), based the problem of interest gained from ones own practical experience and social experience, developing the business model and plan with novelty, feasibility, and sociality.
1 | イントロダクション |
2 | 履修者の関心領域の共有 |
3 | 履修者の研究プラン/事業プランの共有 |
4 | 履修者の研究プラン/事業プランの共有 |
5 | 先行研究の検討・参考文献リスト/事業機会の検討 |
6 | 先行研究の検討・参考文献リスト/事業機会の検討 |
7 | 先行研究の検討・参考文献リスト/事業機会の検討 |
8 | 調査分析方法の検討/事業機会の創出 |
9 | 調査分析方法の検討/事業機会の創出 |
10 | 仮説の構築/ビジネスモデルの構想 |
11 | 仮説の構築/ビジネスモデルの構想 |
12 | 仮説の構築/ビジネスモデルの構想 |
13 | 修士論文の中間報告会 |
14 | 修士論文の中間報告会 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
毎回、各自の課題に取組み準備のうえ授業に臨むことを心がけましょう。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
毎回の報告(100%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
各自のテーマと進捗に応じて適宜指示します。 ただし、自身でも関連文献を探し学習する姿勢が必要です。 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
同上 |
履修者のプレゼンテーションとディスカッション形式で授業運営を行います。
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。
修士論文(ビジネスリサーチ)あるいは修士論文(ビジネスデザイン)の作成
Writing a master's academic paper (business research) or a master's academic paper (business design)
この授業は修士論文(ビジネスリサーチ)あるいは修士論文(ビジネスデザイン)を執筆するための研究論文指導を行うことを目的とする。
修士論文(ビジネスリサーチ)では、ビジネス実務の経験や社会人としての経験から得た自己の関心にもとづき、社会課題や経営課題を見い出し、関連する先行研究のレビューを通して独自の研究課題を設定し、探究する。
修士論文(ビジネスデザイン)では、自らの実務経験や社会経験から得た関心事をもとに、新規性・実現性・社会性のあるビジネスモデル・プランを構築する。
The purpose of this class is to provide research paper guidance for writing a master's academic paper (business research) or a master's academic paper (business design).
In the master's academic paper (business research), based the problem of interest gained from ones own practical experience and social experience, setting and exploring original research questions through a review of related previous research.
In the master's academic paper (business design), based the problem of interest gained from ones own practical experience and social experience, developing the business model and plan with novelty, feasibility, and sociality.
1 | イントロダクション |
2 | 履修者の関心領域の共有 |
3 | 履修者の研究プラン/事業プランの共有 |
4 | 履修者の研究プラン/事業プランの共有 |
5 | 先行研究の検討・参考文献リスト/事業機会の検討 |
6 | 先行研究の検討・参考文献リスト/事業機会の検討 |
7 | 先行研究の検討・参考文献リスト/事業機会の検討 |
8 | 調査分析方法の検討/事業機会の創出 |
9 | 調査分析方法の検討/事業機会の創出 |
10 | 仮説の構築/ビジネスモデルの構想 |
11 | 仮説の構築/ビジネスモデルの構想 |
12 | 仮説の構築/ビジネスモデルの構想 |
13 | 修士論文の中間報告会 |
14 | 修士論文の中間報告会 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
毎回、各自の課題に取組み準備のうえ授業に臨むことを心がけましょう。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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平常点 (In-class Points) | 100 |
毎回の報告(100%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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各自のテーマと進捗に応じて適宜指示します。 ただし、自身でも関連文献を探し学習する姿勢が必要です。 |
その他 (Others) | |||||
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同上 |
履修者のプレゼンテーションとディスカッション形式で授業運営を行います。
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。