日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College Graduate School of Business Administration
Course Code VG745
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Seminar
Campus Ikebukuro
Semester Spring Others
DayPeriod・Room
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Credits 2
Course Number BDS6020
Language Japanese
Class Registration Method "Other" Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Understand the relationship between agriculture and the food industry from a "food system" approach, and understand the actual state of agricultural production and food distribution, as well as the communication of food safety, value-addition, labeling and certification systems, and marketing.

【Course Contents】

Agriculture is connected to various related industries and provides many business opportunities. In agriculture and related industries, the number of businesses oriented toward globalization through export is increasing, but there are still many farmers and businesses that continue to have their strengths in localization. The latter is more likely to be linked to related industries. In this course, we will understand the above-mentioned actual situation from the food system approach, and consider the issues and points of contention that arise there.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 農産物市場の特性(1)
2 農産物市場の特性(2)
3 食品産業とフードシステム(1)
食品産業の発展とフードチェーン
4 食品産業とフードシステム(2)
食品産業の発展とインテグレーション
5 食品産業とフードシステム(3)
食品産業の発展とバリューチェーン
6 生産情報の付加価値化(1)
品質とは何か,プロダクト属性とプロセス属性
7 生産情報の付加価値化(2)
情報の不完全とは何か
8 生産情報の付加価値化(3)
付加価値の実現とは
9 食のリスク管理(1)
10 食のリスク管理(2)
11 表示制度と基準・認証(1)
12 表示制度と基準・認証(2)
13 産地呼称と地域ブランド化(1)
14 産地呼称と地域ブランド化(2)

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

Canvas LMS にて随時指示するので,確認のうえ準備学習すること。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業参加度(40%)
授業時の発表(30%)
授業時のレポート(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
授業時に随時指示する。

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】

本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。