日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
ビジネスデザイン研究科/Graduate School of Business AdministrationGraduate School of Business Administration |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
VG745/VG745VG745 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
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授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class StyleCampus |
演習・ゼミ/SeminarSeminar |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期他/Spring OthersSpring Others |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
BDS6020 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
-(履修中止制度なし/ No system for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
Understand the relationship between agriculture and the food industry from a "food system" approach, and understand the actual state of agricultural production and food distribution, as well as the communication of food safety, value-addition, labeling and certification systems, and marketing.
Agriculture is connected to various related industries and provides many business opportunities. In agriculture and related industries, the number of businesses oriented toward globalization through export is increasing, but there are still many farmers and businesses that continue to have their strengths in localization. The latter is more likely to be linked to related industries. In this course, we will understand the above-mentioned actual situation from the food system approach, and consider the issues and points of contention that arise there.
1 | 農産物市場の特性(1) |
2 | 農産物市場の特性(2) |
3 | 食品産業とフードシステム(1) 食品産業の発展とフードチェーン |
4 | 食品産業とフードシステム(2) 食品産業の発展とインテグレーション |
5 | 食品産業とフードシステム(3) 食品産業の発展とバリューチェーン |
6 | 生産情報の付加価値化(1) 品質とは何か,プロダクト属性とプロセス属性 |
7 | 生産情報の付加価値化(2) 情報の不完全とは何か |
8 | 生産情報の付加価値化(3) 付加価値の実現とは |
9 | 食のリスク管理(1) |
10 | 食のリスク管理(2) |
11 | 表示制度と基準・認証(1) |
12 | 表示制度と基準・認証(2) |
13 | 産地呼称と地域ブランド化(1) |
14 | 産地呼称と地域ブランド化(2) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
Canvas LMS にて随時指示するので,確認のうえ準備学習すること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業参加度(40%) 授業時の発表(30%) 授業時のレポート(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業時に随時指示する。 |
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。
農業および食品産業との関連性を「フードシステム」の視点で理解し,農産物・食品流通の実態について,また食品安全を含む付加価値情報の流通,表示・認証制度,マーケティングについて理解するスキルを身につける。
Understand the relationship between agriculture and the food industry from a "food system" approach, and understand the actual state of agricultural production and food distribution, as well as the communication of food safety, value-addition, labeling and certification systems, and marketing.
農業は,さまざまな関連産業と結びついて多くのビジネス機会を提供している。農業および関連産業では,輸出というグローバル化指向の事業者が増えているが,ひきつづきローカル化に強みを発揮する農業者,事業者は多い。関連産業と結びつきやすいのは後者である。本授業では,以上のような実態をフードシステムの視点で把握し,そこに見られる課題や論点について考察する。
Agriculture is connected to various related industries and provides many business opportunities. In agriculture and related industries, the number of businesses oriented toward globalization through export is increasing, but there are still many farmers and businesses that continue to have their strengths in localization. The latter is more likely to be linked to related industries. In this course, we will understand the above-mentioned actual situation from the food system approach, and consider the issues and points of contention that arise there.
1 | 農産物市場の特性(1) |
2 | 農産物市場の特性(2) |
3 | 食品産業とフードシステム(1) 食品産業の発展とフードチェーン |
4 | 食品産業とフードシステム(2) 食品産業の発展とインテグレーション |
5 | 食品産業とフードシステム(3) 食品産業の発展とバリューチェーン |
6 | 生産情報の付加価値化(1) 品質とは何か,プロダクト属性とプロセス属性 |
7 | 生産情報の付加価値化(2) 情報の不完全とは何か |
8 | 生産情報の付加価値化(3) 付加価値の実現とは |
9 | 食のリスク管理(1) |
10 | 食のリスク管理(2) |
11 | 表示制度と基準・認証(1) |
12 | 表示制度と基準・認証(2) |
13 | 産地呼称と地域ブランド化(1) |
14 | 産地呼称と地域ブランド化(2) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
Canvas LMS にて随時指示するので,確認のうえ準備学習すること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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平常点 (In-class Points) | 100 |
授業参加度(40%) 授業時の発表(30%) 授業時のレポート(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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授業時に随時指示する。 |
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。