日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
ビジネスデザイン研究科/Graduate School of Business AdministrationGraduate School of Business Administration |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
VG787/VG787VG787 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class StyleCampus |
演習・ゼミ/SeminarSeminar |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期他/Spring OthersSpring Others |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
BDS6020 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
-(履修中止制度なし/ No system for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
Acquire the knowledge and skills necessary to complete a master's academic paper.
In this discipline, the fundamental interest is to study modern problems, especially globalization and innovation creation, as well as to arrange theoretical development and the main theories of Organizational Management.
Moreover, we will guide students who have an interest in the following areas:
1) Research on current issues in hospitality business
2) Comparative study of international management of hospitality business
3) Research on new businesses in the fields of hospitality business
4) Research on luxury business as a new area of tourism research
5) Research on corporate organization
6) Research on the relationship between organizations and society
7) Research on the relationship between organizations and individuals
1 | 論文とは何か |
2 | 研究にとっての論文の意味 |
3 | アカデミズムとジャーナリズム |
4 | 相関関係と因果関係 |
5 | 「科学的」とはなにか |
6 | 帰納法と演繹法 |
7 | 1次データと2次データ |
8 | データの価値とサンプリング |
9 | 統計ソフトの選択 |
10 | 図書館とデータベース |
11 | 先行研究の調査と選別の基準 |
12 | 仮説の設定 |
13 | 学生プレゼンテーション |
14 | 学生プレゼンテーション |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
とくに必要としない。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
最終プレゼンテーション(50%) 授業への取組み(50%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
特に指定しない。 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業において指示する。 |
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。
修士論文を完成するために必要な知識・スキルを習得する。
Acquire the knowledge and skills necessary to complete a master's academic paper.
本科目では,経営組織論の理論的発展および主要理論を整理するとともに,現代的な課題,なかでもグローバル化とイノベーション創出をテーマとして研究することが,基本的な関心である。
そのうえで,以下の領域に関心のある学生を指導する。
1)ホスピタリティ・ビジネスにおける今日的課題に関する研究
2)ホスピタリティ・ビジネスの国際経営比較研究
3)ホスピタリティ・ビジネス分野におけるニュー・ビジネスに関する研究
4)観光研究の新領域としてのラグジュアリービジネスに関する研究
5)企業組織に関する研究
6)組織と社会との関係に関する研究
7)組織と個人との関係に関する研究
In this discipline, the fundamental interest is to study modern problems, especially globalization and innovation creation, as well as to arrange theoretical development and the main theories of Organizational Management.
Moreover, we will guide students who have an interest in the following areas:
1) Research on current issues in hospitality business
2) Comparative study of international management of hospitality business
3) Research on new businesses in the fields of hospitality business
4) Research on luxury business as a new area of tourism research
5) Research on corporate organization
6) Research on the relationship between organizations and society
7) Research on the relationship between organizations and individuals
1 | 論文とは何か |
2 | 研究にとっての論文の意味 |
3 | アカデミズムとジャーナリズム |
4 | 相関関係と因果関係 |
5 | 「科学的」とはなにか |
6 | 帰納法と演繹法 |
7 | 1次データと2次データ |
8 | データの価値とサンプリング |
9 | 統計ソフトの選択 |
10 | 図書館とデータベース |
11 | 先行研究の調査と選別の基準 |
12 | 仮説の設定 |
13 | 学生プレゼンテーション |
14 | 学生プレゼンテーション |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
とくに必要としない。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
最終プレゼンテーション(50%) 授業への取組み(50%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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特に指定しない。 |
その他 (Others) | |||||
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授業において指示する。 |
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。