日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College Graduate School of Business Administration
Course Code VH511
Theme・Subtitle
Class Format On-demand (all classes are on-demand)
Class Format (Supplementary Items) オンデマンド授業の配信予定については学期当初に告知する。
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Others
DayPeriod・Room
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number BDS5200
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

How to calculate the cost of manufacturing a product is studied.

【Course Contents】

 The manufacturing industry produces products by combining tangible and intangible resources such as raw materials and workers that are involved in manufacturing, and through those sales have contributed to the formation of the wealth of society. When selling a product, you will receive compensation, but how much should the compensation be set at?
 The cost for producing the product is called the manufacturing cost, and it is utilized as useful information for deciding the selling price. In this lecture, the goal is to understand the basic structure of the manufacturing cost calculation method.
 Also, standard cost accounting and direct cost accounting are taken up, and the basics of cost management are studied.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション
2 原価計算の基礎
3 原価の分類(1)
4 活動基準原価計算
5 原価の分類(2)
6 実際原価計算(1)
7 実際原価計算(2)
8 標準原価計算(1)
9 標準原価計算(2)
10 直接原価計算(1)
11 直接原価計算(2)
12 意思決定会計(1)
13 意思決定会計(2)
14 授業のまとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

この授業は,全ての回をオンデマンド配信で行う。
詳しい配信日時は,初回配信の資料で通知する。
初回配信日時および資料の配信方法は「授業支援システム」に掲示する。
計算方法をマスターするために,授業後には復習を行い,課題を提出すること。
課題には提出期間が設けられているので,注意すること。
次回の講義までに準備しておくことは,講義内で説明する。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 講義内で指示する課題(100%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
初回の授業内で紹介する。

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
他の入門書や専門書については,必要に応じて授業内で指示する。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

本講義は原価計算の初心者を対象として,オンデマンド形式で開講する。
授業動画は毎週定期的に配信するので,受講者は自己の都合に合わせて時間を作り,受講すること。
難解と思われるところは動画を停止して考えたり,再生を繰り返すなどして理解度を深めること。
なお,授業動画内で課題を出題する。課題には提出期間が設けられている。期間内に提出された課題評価点の合計が,本科目の成績評価となる。課題が未提出にならないよう,各自で授業の受講計画を立てること。

【注意事項 / Notice】