日本語

Course Code etc
Academic Year 2023
College Graduate School of Business Administration
Course Code VL556
Theme・Subtitle
Class Format Online (partially face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus
Campus Ikebukuro
Semester Fall Semester2
DayPeriod・Room Sat.1 , Sat.2
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Credits 2
Course Number BDS5500
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy
Notes

【Course Objectives】

Following "Business Organization 3", we will study the basic principles and problems of organizational design.

【Course Contents】

In this discipline, following “Business Organization 3”, we would like to study knowledge that leads to the discovery of problems by taking a critical view of the present situation of corporate organizations through the theoretical consideration of the organization by going back to the principles and fundamental rules. Particularly in "4", we want to acquire theoretical knowledge in order to understand the organizational design of today's corporate organizations, and think critically about the present state of organizational design of Japanese companies by utilizing those knowledge.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 組織のコンフィギュレーション:基本類型の特徴と問題(1)
2 組織のコンフィギュレーション:基本類型の特徴と問題(2)
3 組織のコンフィギュレーション:基本類型の特徴と問題(3)
4 組織のコンフィギュレーション:基本類型の特徴と問題(4)
5 組織のコンフィギュレーション:基本類型の特徴と問題(5)
6 組織のコンフィギュレーション:基本類型の特徴と問題(6)
7 新たな組織デザイン(1)
8 新たな組織デザイン(2)
9 日本企業の組織デザインを考える(1)
10 日本企業の組織デザインを考える(2)
11 日本企業の組織デザインを考える(3)
12 日本企業の組織デザインを考える(4)
13 日本企業の組織デザインを考える(5)
14 日本企業の組織デザインを考える(6)

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

 ご自身のお仕事や職場、会社組織を素材として、どのような問題に直面しているのか、その問題はどのような問題であるのか、なぜそうした問題が生じているのか、考えてみてください。
 また、参考文献にある書籍を読んでおくとよいでしょう。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 ディスカッションへの参加(20%)
授業内課題(80%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
講義時に指示します。

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 ピコー、ディートル、フランク 『新制度派経済学による組織入門』 白桃書房 2007
2 佐久間信夫編 『新版現代経営学』 学文社 2005
3 ヘンリー・ミンツバーグ 『H・ミンツバーグ経営論』 ダイヤモンド社 2007
4 ジョン・ロバーツ 『現代企業の組織デザイン』 NTT出版 2005
5 秋野・關・坂本・山中・井口・荒井 『グローバル化とイノベーションの経営学』 税務経理協会 2018
その他 (Others)
そのほか、講義において随時紹介します。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

「ビジネス・オーガニゼーション3」を履修しておくことが望ましいと思いますが、「4」のみの履修も可能です。

【注意事項 / Notice】

本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。