日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
ビジネスデザイン研究科/Graduate School of Business AdministrationGraduate School of Business Administration |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
VL654/VL654VL654 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期1/Fall Semester1Fall Semester1 |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水G5/Wed.G5 Wed.G5 , 水G6/Wed.G6, Wed.G6 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
BDS5100 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
-(履修中止制度なし/ No system for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
To understand agriculture and related industries from the perspective of food system approach, students will examine and discuss the actual status of agricultural production and food distribution systems by each item, the actual status of food chains and related operations that create various added values, and the labeling and certification systems.
In agriculture, building a value chain from farm to table is a key to success. In addition, many related food industries is creating many business opportunities. On the one hand, they are oriented towards globalization, but on the other hand, they are oriented towards localization, which is their strength and creates high value. In this course, students will examine trends in agriculture and related industries from a food system perspective, and understand actual issues.
1 | 農産物市場の特性(1) |
2 | 農産物市場の特性(2) |
3 | 食品産業とフードシステム(1) 農業関連企業によるインテグレーション |
4 | 食品産業とフードシステム(2) 食品産業の発展とフードチェーン |
5 | 品質とは何か 品質属性,付加価値,付加的サービスなど |
6 | 情報の不完全と表示(1) 食品市場における情報の不完全 |
7 | 情報の不完全と表示(2) 品質・安全をめぐるモラルハザード問題 |
8 | 食のリスク管理(1) |
9 | 食のリスク管理(2) |
10 | 表示制度と認証(1) |
11 | 表示制度と認証(2) |
12 | 地理的表示と地域ブランド(1) |
13 | 地理的表示と地域ブランド(2) |
14 | 地理的表示と地域ブランド(3) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
Canvas LMSにて随時指示するので,確認のうえ準備学習すること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業参加度(40%) 授業時の発表(30%) 授業時のレポート(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業時に随時指示する。 |
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。
農業および関連産業についてフードシステム学の視点から把握し理解する。そのため,品目ごとの農産物・食品流通の実態,さまざまな付加価値を生み出すフードチェーンおよび関連作業の実態,表示・認証制度等の意義について検証し議論する。
To understand agriculture and related industries from the perspective of food system approach, students will examine and discuss the actual status of agricultural production and food distribution systems by each item, the actual status of food chains and related operations that create various added values, and the labeling and certification systems.
農業では,生産から消費にいたるバリューチェーンの構築が鍵となっている。また関連産業がさまざまに展開することで多くのビジネス機会を生み出している。一方でグローバル化を指向することがあるが,他方でローカル化が強みとなり高い価値を生み出している。本授業では,農業および関連産業の動向をフードシステムの視点でとらえ,課題や論点について検討し議論する。
In agriculture, building a value chain from farm to table is a key to success. In addition, many related food industries is creating many business opportunities. On the one hand, they are oriented towards globalization, but on the other hand, they are oriented towards localization, which is their strength and creates high value. In this course, students will examine trends in agriculture and related industries from a food system perspective, and understand actual issues.
1 | 農産物市場の特性(1) |
2 | 農産物市場の特性(2) |
3 | 食品産業とフードシステム(1) 農業関連企業によるインテグレーション |
4 | 食品産業とフードシステム(2) 食品産業の発展とフードチェーン |
5 | 品質とは何か 品質属性,付加価値,付加的サービスなど |
6 | 情報の不完全と表示(1) 食品市場における情報の不完全 |
7 | 情報の不完全と表示(2) 品質・安全をめぐるモラルハザード問題 |
8 | 食のリスク管理(1) |
9 | 食のリスク管理(2) |
10 | 表示制度と認証(1) |
11 | 表示制度と認証(2) |
12 | 地理的表示と地域ブランド(1) |
13 | 地理的表示と地域ブランド(2) |
14 | 地理的表示と地域ブランド(3) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
Canvas LMSにて随時指示するので,確認のうえ準備学習すること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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平常点 (In-class Points) | 100 |
授業参加度(40%) 授業時の発表(30%) 授業時のレポート(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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授業時に随時指示する。 |
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。