日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College Graduate School of Business Administration
Course Code VL655
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Fall Semester2
DayPeriod・Room Wed.G5 , Wed.G6
ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.)
Credits 2
Course Number BDS5100
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

In agriculture, a variety of farm management and production techniques are developed due to differences in location and climate conditions specific to each region. The most common type of family business (family business) has historically had certain advantages and disadvantages, but today it faces many challenges. In this course, we will examine the particularities and generalities of the agricultural sector, as well as discuss the challenges of corporations entering agriculture and building relationships with the food industry.

【Course Contents】

Although agricultural management is diversifying, family farming continues to be the mainstream in developed countries. In addition, agriculture is often connected to various related industries and provides many business opportunities. So, we will consider its characteristics and possibilities. In the many of countries, there are many farmers and businesses that have a particular strength in localization, but in recent years there has been an increase in the number of export-oriented businesses. In this course, we will consider the actual state of companies' entry into agriculture, management and marketing issues, etc.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 農業経営の特殊性(1)
家族経営と法人経営
2 農業経営の特殊性(2)
家族経営と法人経営
3 農業の外部経済効果(1)
農業における多面的機能論
4 農業の外部経済効果(2)
農業と地域活性化
5 農業の外部経済効果(3)
農業の6次産業化とは
6 異業種からの農業参入(1)
7 異業種からの農業参入(2)
8 異業種からの農業参入(3)
9 農業と食品産業の連携(1)
10 農業と食品産業の連携(2)
11 農業と食品産業の連携(3)
12 マーケティングと情報・表示制度(1)
生産情報の重要性
13 マーケティングと情報・表示制度(2)
ラベル表示に関する規制と活用
14 マーケティングと情報・表示制度(3)

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

Canvas LMSにて随時指示するので,確認のうえ準備学習すること。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業参加度(40%)
授業時の発表(30%)
授業時のレポート(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
授業時に随時指示する。

【参考文献 / Readings】

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】

本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。