日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
ビジネスデザイン研究科/Graduate School of Business AdministrationGraduate School of Business Administration |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
VL655/VL655VL655 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期2/Fall Semester2Fall Semester2 |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水G5/Wed.G5 Wed.G5 , 水G6/Wed.G6, Wed.G6 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
BDS5100 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
-(履修中止制度なし/ No system for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
In agriculture, a variety of farm management and production techniques are developed due to differences in location and climate conditions specific to each region. The most common type of family business (family business) has historically had certain advantages and disadvantages, but today it faces many challenges. In this course, we will examine the particularities and generalities of the agricultural sector, as well as discuss the challenges of corporations entering agriculture and building relationships with the food industry.
Although agricultural management is diversifying, family farming continues to be the mainstream in developed countries. In addition, agriculture is often connected to various related industries and provides many business opportunities. So, we will consider its characteristics and possibilities. In the many of countries, there are many farmers and businesses that have a particular strength in localization, but in recent years there has been an increase in the number of export-oriented businesses. In this course, we will consider the actual state of companies' entry into agriculture, management and marketing issues, etc.
1 | 農業経営の特殊性(1) 家族経営と法人経営 |
2 | 農業経営の特殊性(2) 家族経営と法人経営 |
3 | 農業の外部経済効果(1) 農業における多面的機能論 |
4 | 農業の外部経済効果(2) 農業と地域活性化 |
5 | 農業の外部経済効果(3) 農業の6次産業化とは |
6 | 異業種からの農業参入(1) |
7 | 異業種からの農業参入(2) |
8 | 異業種からの農業参入(3) |
9 | 農業と食品産業の連携(1) |
10 | 農業と食品産業の連携(2) |
11 | 農業と食品産業の連携(3) |
12 | マーケティングと情報・表示制度(1) 生産情報の重要性 |
13 | マーケティングと情報・表示制度(2) ラベル表示に関する規制と活用 |
14 | マーケティングと情報・表示制度(3) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
Canvas LMSにて随時指示するので,確認のうえ準備学習すること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業参加度(40%) 授業時の発表(30%) 授業時のレポート(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業時に随時指示する。 |
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。
農業は,各地域に特有の立地条件,気候条件の違いにより,多様な経営形態・生産技術が展開している。もっとも一般的な家族経営(自営業,家業として)は歴史的にそれなりの必然と有利点があったが,今日では課題が少なくない。本授業では,農業部門におけるそのような特殊性と一般性を検討するとともに,法人による農業参入の課題,食品産業との関係性構築について議論する。
In agriculture, a variety of farm management and production techniques are developed due to differences in location and climate conditions specific to each region. The most common type of family business (family business) has historically had certain advantages and disadvantages, but today it faces many challenges. In this course, we will examine the particularities and generalities of the agricultural sector, as well as discuss the challenges of corporations entering agriculture and building relationships with the food industry.
農業経営は多様化が進んでいるものの,先進国ではひきつづき家族農業が主流である。その特質と課題は何かを考える。また,農業はさまざまな関連産業とも結びつきやすく多くのビジネス機会を提供しており,その特徴と可能性を考える。とくにローカル化に強みをもつ農業者,事業者が多いのがひきつづき特徴となっているが,近年では輸出志向の事業者が増えている。本授業では,企業等による農業参入の実態,経営・マーケティングの課題等について考察する。
Although agricultural management is diversifying, family farming continues to be the mainstream in developed countries. In addition, agriculture is often connected to various related industries and provides many business opportunities. So, we will consider its characteristics and possibilities. In the many of countries, there are many farmers and businesses that have a particular strength in localization, but in recent years there has been an increase in the number of export-oriented businesses. In this course, we will consider the actual state of companies' entry into agriculture, management and marketing issues, etc.
1 | 農業経営の特殊性(1) 家族経営と法人経営 |
2 | 農業経営の特殊性(2) 家族経営と法人経営 |
3 | 農業の外部経済効果(1) 農業における多面的機能論 |
4 | 農業の外部経済効果(2) 農業と地域活性化 |
5 | 農業の外部経済効果(3) 農業の6次産業化とは |
6 | 異業種からの農業参入(1) |
7 | 異業種からの農業参入(2) |
8 | 異業種からの農業参入(3) |
9 | 農業と食品産業の連携(1) |
10 | 農業と食品産業の連携(2) |
11 | 農業と食品産業の連携(3) |
12 | マーケティングと情報・表示制度(1) 生産情報の重要性 |
13 | マーケティングと情報・表示制度(2) ラベル表示に関する規制と活用 |
14 | マーケティングと情報・表示制度(3) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
Canvas LMSにて随時指示するので,確認のうえ準備学習すること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業参加度(40%) 授業時の発表(30%) 授業時のレポート(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
授業時に随時指示する。 |
本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。