日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College Graduate School of Business Administration
Course Code VL666
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Fall Semester1
DayPeriod・Room Sat.1 , Sat.2
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Credits 2
Course Number BDS6600
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

In this lecture, the goal is to deepen the understanding of Innovation Management systematically, and to understand how to use it as an important element and tool in utilizing innovation as a management strategy.

【Course Contents】

As the environment surrounding business such as diversification of society's needs, maturation of the market, and globalization of the economy changes greatly, this is about the ability to promote innovation that will determine the survival of a company. It is key for sustainable growth and development of a company to evolve day to day business through innovation and to respond to changing external environments. Precisely as Darwin had said, “it is not the strongest, but the most suitable for the environment that is guaranteed to survive.” is what it is. In this lecture, the aim is to deepen our understanding of how to use this as an important element and tool in utilizing innovation as a management strategy.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 講義全体概論
2 経営戦略とイノベーション戦略
3 イノベーションとインベンション
4 イノベーションの類型と歴史
5 新規事業創出戦略
6 アライアンス戦略
7 オープンイノベーション戦略
8 ブルーオーシャン戦略
9 イノベーションと標準化戦略と知的財産戦略
10 中小企業におけるイノベーション戦略
11 ビジネス分野別イノベーション事例2-DX、IoT、人工知能(AI)、ロボット、Web3.0ー
12 ビジネス分野別イノベーション事例1-GX、SX、エネルギー、気候変動、フードテックー
13 課題発表
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業内で別途指示する

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 授業参加度(40%)
プレゼンテーション(30%)
レポート(30%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
ハンドアウト配布

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
講義中に紹介

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

本科目は、簡単な講義に続いてクラスあるいはチーム単位でのディスカッション形式で授業を展開する。双方向による授業の割合は100%(14回中14回)である。
本科目は、5年以上の実務経験を有する実務家教員による授業である。

【注意事項 / Notice】

本科目は、5年以上の実務経験を有する実務家教員による授業であり、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。