日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College Graduate School of Business Administration
Course Code VL715
Theme・Subtitle
Class Format Online (all classes are online)
Class Format (Supplementary Items) 発話を伴う授業を学内で受講する場合は8201の利用可。
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester1
DayPeriod・Room Tue.G5 , Tue.G6
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Credits 2
Course Number BDS5400
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes

【Course Objectives】

Distribution systems have been, at present, through various innovations up until now. In this class, while cases are introduced, the actual conditions of innovations are examined, and new opportunities are searched for.

【Course Contents】

Today, distribution processes, from production to consumption, are diversified. What kind of innovation was there before that? What was the key element of this innovation? What is the motivation of the entrepreneurs involved? With regards to the actual conditions of history and evolution of distribution innovations in each country, the future will be investigated, while business cases are introduced.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 流通の社会的役割
2 流通の機能
3 流通革命の背景
4 メーカー主導の流通システム
5 「流通革命」とチェーンストアの役割
6 フランチャイズシステム理論
7 プライベート・ブランド(PB)の実際
8 サプライチェーン・マネジメント(SCM)の発展1
9 サプライチェーン・マネジメント(SCM)の発展2
10 サプライチェーン・マネジメント(SCM)の発展3
11 「情報」と流通
12 取引コストと企業の境界
13 ショッピングセンター時代の本質
14 流通業と環境・CSR

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

授業時に指示する。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 最終レポート(Final Report)(40%)
授業での発言(60%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
講義ごとにレジュメ,資料を配布する。

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 伊藤元重編 『日本の産業システム6 新流通産業』 NTT出版 2005 4757121059

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】

本科目では、全授業回数の50%以上がディスカッションなど双方向形式の授業によって運営されます。