日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
社会デザイン研究科/Graduate School of Social Design StudiesGraduate School of Social Design Studies |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
VM362/VM362VM362 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
(エシカル消費総論-1) |
授業形態/ Class FormatClass Format |
ハイフレックス/HyFlexHyFlex |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
土3/Sat.3 Sat.3 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
SDS5310 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
-(履修中止制度なし/ No system for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
社会デザイン研究科では、教室での対面授業を基本としながら、同時に遠隔地在住の学生の学びを保証するため、オンラインでも受講できる形で授業を行う。なお、履修者全員の了承が取れた場合には、「対面のみ」もしくは「オンラインのみ」で授業を行うこともある。 |
While Covid―19 turmoil is fading, geopolitical risks are rising due to conflicts in Ukraine and in Middle East triggering food and energy price hikes. On the other hand extreme weathers caused by climate change continues to harm our society, which is caused by human activities. A third of the forest was lost since humans began agriculture. Our global economic value chain enabling mass consumption is damaging the planet by destroying biodiversity and by exhausting natural resource . Covid19 and military conflicts are also harming the lives of vulnerable people such as immigrant workers and small scale farmers and thus widening the income gap, making the attainment of SDGs more difficult .Usually business Is to be blamed for climate change and human rights fraud, but business activities are led by consumer needs .Now that not only government and business but consumer must change our lifestyle to more sustainable way.
What is the meaning of sustainability represented by SDGs? In this course we will go over the major environmental and social issues, and study about the role of SDGs and Paris Agreement and biodivesity flamework , all of which are intended to transform our society. Then we will discuss the necessary lifestyle change and also ethical consumption on each food, apparel, and housing.
1 | オリエンテーション |
2 | グローバルな社会課題:地球環境問題&人権・人の課題 |
3 | SDGs、パリ協定 などグローバルなイニシアチブの動向 |
4 | エネルギー問題 |
5 | サーキュラーエコノミー |
6 | 食の課題1 |
7 | 食の課題2 |
8 | 食の課題3 |
9 | 衣の課題1 |
10 | 衣の課題2 |
11 | 住の課題 |
12 | その他消費の課題 |
13 | エシカル金融 |
14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
毎回のリアクションペーパーの提出
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
レポート試験 (Report Exam) | 60 | |
平常点 (In-class Points) | 40 |
出席率・発言・リアクションペーパー提出など(40%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | ハーマン・デイリー | 『持続可能な発展の経済学』 | みすず書房 | 2005 | 9784622071747 |
2 | 竹村真一 | 『地球の目線」 | PHP研究所 | 2008 | 4569700861 |
3 | アリス・ウオーターズ | 『スローフード宣言』 | 海士の風 | 2022 | 9784909934024 |
4 | ジャック・アタリ | 『食の歴史』 | プレジデント社 | 2020 | 9784833423618 |
5 | 河口真理子 | 「SDGsで「変わる経済」と「新たな暮らし」』 | 生産性出版 | 2020 | 9784820121077 |
研究科の学事・行事(報告会、進学相談会等)と授業時間が重複した場合、その日の授業についてはオンデマンド講義となる。
本科目は授業回の全てにおいて、理論等学術的な知見を踏まえつつ、担当教員の実務家としての経験、または研究成果を活かし、教員と学生との双方向の討論を重視した実践的な授業とする。学生には、課題の発表や討論など、授業での積極的な参加を期待する。
コロナ禍が収束する一方で、ウクライナ紛争につづき、中東での紛争と地政学リスクが休息に高まり、気候危機による異常気象の影響もあり、エネルギー価格や食料価格が世界的に高騰するなど、世界はVUCAの様相を高めている。台風や洪水、干ばつなどの世界各地での異常気象は加速化し、我々の経済社会生活に大きな影響をあたえつつある。しかしこの異常気象は人間活動がもたらした帰結でもある。人類が農耕生活を始めて以来世界の森林面積の1/3は失われた。また2050年の海には魚よりプラスチックの方が多くなるといわれるように、経済活動は生物多様性を損ね、地球に大きな影響を与えている。また、コロナ禍とウクライナ紛争は、貧困層と環境に打撃を与えて、SDGsのゴール達成を遠ざけている。環境破壊や人権侵害は直接的には企業が引き起こすことが多いが、その背後には消費者のニーズがある。今や政府や企業だけでなく、私たち消費者のライフスタイル自体をサステナブルに変革することが求められている。本コースでは、消費者の立場からサステナビリティの取り組みを考察する。
While Covid―19 turmoil is fading, geopolitical risks are rising due to conflicts in Ukraine and in Middle East triggering food and energy price hikes. On the other hand extreme weathers caused by climate change continues to harm our society, which is caused by human activities. A third of the forest was lost since humans began agriculture. Our global economic value chain enabling mass consumption is damaging the planet by destroying biodiversity and by exhausting natural resource . Covid19 and military conflicts are also harming the lives of vulnerable people such as immigrant workers and small scale farmers and thus widening the income gap, making the attainment of SDGs more difficult .Usually business Is to be blamed for climate change and human rights fraud, but business activities are led by consumer needs .Now that not only government and business but consumer must change our lifestyle to more sustainable way.
そもそもSDGsのS(サステナビリティ=持続可能性)とは何か? 本講義では環境の持続可能性、社会の持続可能性について主要な課題について概観し、現在のグローバル社会を持続可能に転換させるシステム SDGsとパリ協定や生物多様性保全の枠組みなど目的と進捗について理解を深める。それを受けて、消費生活の在り方をどのように変えるべきか検討していく。ライフスタイル全体の見直し、食・衣・住・エネルギーの3つの分野において、サプライチェーンに潜む課題と解決策を考察する。
What is the meaning of sustainability represented by SDGs? In this course we will go over the major environmental and social issues, and study about the role of SDGs and Paris Agreement and biodivesity flamework , all of which are intended to transform our society. Then we will discuss the necessary lifestyle change and also ethical consumption on each food, apparel, and housing.
1 | オリエンテーション |
2 | グローバルな社会課題:地球環境問題&人権・人の課題 |
3 | SDGs、パリ協定 などグローバルなイニシアチブの動向 |
4 | エネルギー問題 |
5 | サーキュラーエコノミー |
6 | 食の課題1 |
7 | 食の課題2 |
8 | 食の課題3 |
9 | 衣の課題1 |
10 | 衣の課題2 |
11 | 住の課題 |
12 | その他消費の課題 |
13 | エシカル金融 |
14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
毎回のリアクションペーパーの提出
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
レポート試験 (Report Exam) | 60 | |
平常点 (In-class Points) | 40 |
出席率・発言・リアクションペーパー提出など(40%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | ハーマン・デイリー | 『持続可能な発展の経済学』 | みすず書房 | 2005 | 9784622071747 |
2 | 竹村真一 | 『地球の目線」 | PHP研究所 | 2008 | 4569700861 |
3 | アリス・ウオーターズ | 『スローフード宣言』 | 海士の風 | 2022 | 9784909934024 |
4 | ジャック・アタリ | 『食の歴史』 | プレジデント社 | 2020 | 9784833423618 |
5 | 河口真理子 | 「SDGsで「変わる経済」と「新たな暮らし」』 | 生産性出版 | 2020 | 9784820121077 |
研究科の学事・行事(報告会、進学相談会等)と授業時間が重複した場合、その日の授業についてはオンデマンド講義となる。
本科目は授業回の全てにおいて、理論等学術的な知見を踏まえつつ、担当教員の実務家としての経験、または研究成果を活かし、教員と学生との双方向の討論を重視した実践的な授業とする。学生には、課題の発表や討論など、授業での積極的な参加を期待する。