日本語

Course Code etc
Academic Year 2024
College Graduate School of Social Design Studies
Course Code VM362
Theme・Subtitle (エシカル消費総論-1)
Class Format HyFlex
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Sat.3
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Credits 2
Course Number SDS5310
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 社会デザイン研究科では、教室での対面授業を基本としながら、同時に遠隔地在住の学生の学びを保証するため、オンラインでも受講できる形で授業を行う。なお、履修者全員の了承が取れた場合には、「対面のみ」もしくは「オンラインのみ」で授業を行うこともある。

【Course Objectives】

While Covid―19 turmoil is fading, geopolitical risks are rising due to conflicts in Ukraine and in Middle East triggering food and energy price hikes. On the other hand extreme weathers caused by climate change continues to harm our society, which is caused by human activities. A third of the forest was lost since humans began agriculture. Our global economic value chain enabling mass consumption is damaging the planet by destroying biodiversity and by exhausting natural resource . Covid19 and military conflicts are also harming the lives of vulnerable people such as immigrant workers and small scale farmers and thus widening the income gap, making the attainment of SDGs more difficult .Usually business Is to be blamed for climate change and human rights fraud, but business activities are led by consumer needs .Now that not only government and business but consumer must change our lifestyle to more sustainable way.

【Course Contents】

What is the meaning of sustainability represented by SDGs? In this course we will go over the major environmental and social issues, and study about the role of SDGs and Paris Agreement and biodivesity flamework , all of which are intended to transform our society. Then we will discuss the necessary lifestyle change and also ethical consumption on each food, apparel, and housing.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション
2 グローバルな社会課題:地球環境問題&人権・人の課題
3 SDGs、パリ協定 などグローバルなイニシアチブの動向
4 エネルギー問題
5 サーキュラーエコノミー
6 食の課題1
7 食の課題2
8 食の課題3
9 衣の課題1
10 衣の課題2
11 住の課題
12 その他消費の課題
13 エシカル金融
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

毎回のリアクションペーパーの提出

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
レポート試験 (Report Exam) 60
平常点 (In-class Points)40 出席率・発言・リアクションペーパー提出など(40%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 ハーマン・デイリー 『持続可能な発展の経済学』 みすず書房 2005 9784622071747
2 竹村真一 『地球の目線」 PHP研究所 2008 4569700861
3 アリス・ウオーターズ 『スローフード宣言』 海士の風 2022 9784909934024
4 ジャック・アタリ 『食の歴史』 プレジデント社 2020 9784833423618
5 河口真理子 「SDGsで「変わる経済」と「新たな暮らし」』 生産性出版 2020 9784820121077

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

研究科の学事・行事(報告会、進学相談会等)と授業時間が重複した場合、その日の授業についてはオンデマンド講義となる。

【注意事項 / Notice】

本科目は授業回の全てにおいて、理論等学術的な知見を踏まえつつ、担当教員の実務家としての経験、または研究成果を活かし、教員と学生との双方向の討論を重視した実践的な授業とする。学生には、課題の発表や討論など、授業での積極的な参加を期待する。