日本語

Course Code etc
Academic Year 2025
College Graduate School of Social Design Studies
Course Code VM362
Theme・Subtitle (エシカル消費総論-1)
Class Format HyFlex
Class Format (Supplementary Items)
Campus Lecture
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Thu.5
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Credits 2
Course Number SDS5310
Language Japanese
Class Registration Method Course Code Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges 履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。
Course Cancellation -(履修中止制度なし/ No system for cancellation)
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy 各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。
Notes 社会デザイン研究科では、教室での対面授業を基本としながら、同時に遠隔地在住の学生の学びを保証するため、オンラインでも受講できる形で授業を行う。なお、履修者全員の了承が取れた場合には、「対面のみ」もしくは「オンラインのみ」で授業を行うこともある。

【Course Objectives】

This year marks the 10th anniversary of the launch of the SDGs. The colorful badges of SDGs and the concept of sustainability has become widespread. However, as of 2024, only 17% of the SDGs are on the path to achieving them. As geopolitical risks such as conflicts in the Middle East continue to rise following Ukraine, extreme weather events caused by climate change on a global scale are intensifying, and the world is becoming more VUCA-like. Extreme weather events such as typhoons, floods, and droughts have had a significant impact on global food production and living infrastructure. Unfortunately, this extreme weather is also a consequence of human activity. CO2 emissions continue to increase, the average global temperature has risen by more than 1.5°C above pre-industrial levels, and global warming is steadily progressing. Since the beginning of human agriculture, 1/3 of the world's forest area has been lost. In addition, as it is said that there will be more plastic than fish in the oceans in 2050, economic activities are damaging biodiversity and having a significant impact on the earth. It is said that 50 million people in the world are in a state of modern slavery behind the development of the economy. These environmental destruction and human rights violations are often directly caused by corporations, but behind them are the needs of consumers. In order not to make SDGs a failure, it is necessary to sustainably transform the lifestyles of us all consumers. This course examines sustainability initiatives from the consumer's point of view.

【Course Contents】

What is the meaning of sustainability represented by SDGs? In this course we will go over the major environmental and social issues, and study about the role of SDGs and Paris Agreement and biodivesity flamework , all of which are intended to transform our society. Then we will discuss the necessary lifestyle change and also ethical consumption on each food, apparel, and housing. Lectures by professionals of ethical consumption are also planned.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 オリエンテーション
2 グローバルな社会課題:地球環境問題&人権・人の課題
3 SDGs、パリ協定 などグローバルなイニシアチブの動向
4 エネルギー問題
5 サーキュラーエコノミー
6 食の課題1
7 食の課題2
8 食の課題3
9 衣の課題1
10 衣の課題2
11 住の課題
12 その他消費の課題
13 エシカル金融
14 まとめ

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

補足事項 (Supplementary Items)
VM481とセットで受講することが望ましい。

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

毎回のリアクションペーパーの提出

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
レポート試験 (Report Exam) 50
平常点 (In-class Points)50 出席率・発言(25%)
リアクションペーパー(25%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

なし/None

【参考文献 / Readings】

No著者名 (Author/Editor)書籍名 (Title)出版社 (Publisher)出版年 (Date)ISBN/ISSN
1 ハーマン・デイリー 『持続可能な発展の経済学』 みすず書房 2005 9784622071747
2 竹村真一 『地球の目線」 PHP研究所 2008 4569700861
3 アリス・ウオーターズ 『スローフード宣言』 海士の風 2022 9784909934024
4 ジャック・アタリ 『食の歴史』 プレジデント社 2020 9784833423618
5 河口真理子 「SDGsで「変わる経済」と「新たな暮らし」』 生産性出版 2020 9784820121077

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

VM481の内容と連動しているので、両方履修することが望ましい。

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

【注意事項 / Notice】

本科目は授業回の全てにおいて、理論等学術的な知見を踏まえつつ、担当教員の実務家としての経験、または研究成果を活かし、教員と学生との双方向の討論を重視した実践的な授業とする。学生には、課題の発表や討論など、授業での積極的な参加を期待する。