日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20252025 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
コミュニティ福祉学研究科/Graduate School of Community and Human ServicesGraduate School of Community and Human Services |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
WD956/WD956WD956 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
グローバル時代のスポーツ栄養学 |
授業形態/ Class FormatClass Format |
オンライン(全回オンライン)/Online (all classes are online)Online (all classes are online) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
オンライン(全回オンライン) 発話を伴う授業を学内で受講する場合は8201(池袋キャンパス)、N851(新座キャンパス)の利用可 |
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水4/Wed.4 Wed.4 ログインして教室を表示する(Log in to view the classrooms.) |
単位/ CreditsCredits |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
CMH7410 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Assigned YearAssigned Year |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ Prerequisite RegulationsPrerequisite Regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ Course CancellationCourse Cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
○○ |
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
2022年度以前入学者対象 他研究科履修不可 |
Students will learn about the metabolism and associated changes in nutritional requirements during exercise, based on the type, intensity, and duration of exercise, and will also learn about the theory and application of nutrition education. In addition, students will improve their ability to write ethical applications, collect and analyze data, and present at academic conferences and write papers.
Through reading English research papers, students will learn more about the relationship between sports and nutrition and discuss practical issues faced in the field of sports. At the same time, the current state of research and dissemination of sports nutrition overseas will be explained. Students are expected to have a basic knowledge of nutrition and sufficient English proficiency to read English texts without difficulty. In addition, students will be instructed on how to write ethics applications, how to collect and analyze data, and how to present at academic conferences and write papers.
1 | ガイダンス、スポーツ栄養学の歴史 |
2 | スポーツ栄養学の基礎 |
3 | 食事の基本(フードピラミッドと食事バランスガイド) |
4 | エネルギー代謝とは |
5 | 炭水化物と練習・試合 |
6 | 脂肪と体組成・ウエイトコントロール |
7 | タンパク質と筋肉づくり |
8 | ミネラルと骨・血液の健康 |
9 | ビタミン・抗酸化物質とコンディショニング |
10 | 水分補給と体温調節 |
11 | サプリメントとエルゴジェニック |
12 | 成長期と女性スポーツの注意点 |
13 | 栄養アセスメント |
14 | 栄養教育 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
補足事項 (Supplementary Items) |
---|
日程が合えば対面での授業を1,2回おこなうこともあり得る。 |
毎回の授業の 2/3 は英文の訳のプレゼンのため予習が前提となり、1/3 は前週の内容の討論に充てるので復習も大事である。予習・復習に毎週約8 時間を要する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業における発表(40%) 授業における討論(30%) 最終テスト(Final Test)(30%) |
備考 (Notes) | ||
全てにおいて前期課程より高度な達成水準を要求する。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | Rawson E et al | Williams' Nutrition for Health, Fitness and Sport. 12th Ed. | McGraw Hill | 2019 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 杉浦克己 | 『スポーツ栄養学がわかる』 | 大修館書店 | 2021 | 13 9784469269208 |
その他 (Others) | |||||
International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, Medicine and Science in Sports and Exercise. |
英語力,プレゼン能力
https://www.youtube.com/channel/UCRBkmlF2SOFH_j5ne9IYhVw
運動時の物質代謝とこれに伴う栄養要求の変化について、運動の種類や強度・時間を踏まえて理解し、栄養教育の理論と応用についても学ぶ。さらに,実際に倫理申請書の書き方,データ収集と分析,学会発表や論文執筆の能力を高める。
Students will learn about the metabolism and associated changes in nutritional requirements during exercise, based on the type, intensity, and duration of exercise, and will also learn about the theory and application of nutrition education. In addition, students will improve their ability to write ethical applications, collect and analyze data, and present at academic conferences and write papers.
英語の研究論文の講読を通して、スポーツと栄養の関係をより深く学び、スポーツ現場で直面する実践的な課題についても議論していく。同時に海外のスポーツ栄養学の研究と普及の現状についても解説していく。受講生は栄養学の基本的知識を身につけていることと英文を読むのを苦にしない英語力を持っていることが望ましい。さらに,倫理申請書の書き方,データ収集と分析,学会発表や論文執筆に関する指導を行う。
Through reading English research papers, students will learn more about the relationship between sports and nutrition and discuss practical issues faced in the field of sports. At the same time, the current state of research and dissemination of sports nutrition overseas will be explained. Students are expected to have a basic knowledge of nutrition and sufficient English proficiency to read English texts without difficulty. In addition, students will be instructed on how to write ethics applications, how to collect and analyze data, and how to present at academic conferences and write papers.
1 | ガイダンス、スポーツ栄養学の歴史 |
2 | スポーツ栄養学の基礎 |
3 | 食事の基本(フードピラミッドと食事バランスガイド) |
4 | エネルギー代謝とは |
5 | 炭水化物と練習・試合 |
6 | 脂肪と体組成・ウエイトコントロール |
7 | タンパク質と筋肉づくり |
8 | ミネラルと骨・血液の健康 |
9 | ビタミン・抗酸化物質とコンディショニング |
10 | 水分補給と体温調節 |
11 | サプリメントとエルゴジェニック |
12 | 成長期と女性スポーツの注意点 |
13 | 栄養アセスメント |
14 | 栄養教育 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
補足事項 (Supplementary Items) |
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日程が合えば対面での授業を1,2回おこなうこともあり得る。 |
毎回の授業の 2/3 は英文の訳のプレゼンのため予習が前提となり、1/3 は前週の内容の討論に充てるので復習も大事である。予習・復習に毎週約8 時間を要する。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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平常点 (In-class Points) | 100 |
授業における発表(40%) 授業における討論(30%) 最終テスト(Final Test)(30%) |
備考 (Notes) | ||
全てにおいて前期課程より高度な達成水準を要求する。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | Rawson E et al | Williams' Nutrition for Health, Fitness and Sport. 12th Ed. | McGraw Hill | 2019 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 杉浦克己 | 『スポーツ栄養学がわかる』 | 大修館書店 | 2021 | 13 9784469269208 |
その他 (Others) | |||||
International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, Medicine and Science in Sports and Exercise. |
英語力,プレゼン能力
https://www.youtube.com/channel/UCRBkmlF2SOFH_j5ne9IYhVw