日本語

Course Code etc
Academic Year 2023
College College of Intercultural Communication
Course Code lottery registration
Theme・Subtitle
Class Format Face to face (all classes are face-to-face)
Class Format (Supplementary Items)
Campus
Campus Ikebukuro
Semester Spring Semester
DayPeriod・Room Mon.5
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Credits 2
Course Number ICC3622
Language Others
Class Registration Method Lottery Registration
Assigned Year 配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。
Prerequisite Regulations
Acceptance of Other Colleges
Course Cancellation
Online Classes Subject to 60-Credit Upper Limit
Relationship with Degree Policy
Notes 定員:25名

【Course Objectives】

By taking this course, students can understand the Chinese cultural sphere from the diverse cultural perspective, and deepen their understanding of regional culture with an open and flexible way of thinking.

【Course Contents】

This course interprets values and lifestyles of the Chinese cultural sphere in terms of food culture, religious beliefs, material culture, history and cross-cultural communication, and explores development of the Chinese culture at different eras and regions from a diverse cultural perspective. The food culture part covers the knowledge about traditional food and catering customs. The religious belief part involves Taoism, Buddhism and Confucianism. The Chinese character culture part includes the generation and influence of Chinese characters. The material culture part focuses on handicrafts and architecture. The history and cross-cultural communication part talks about the history of cross-cultural communication and its influence to this date. By reading and watching textual and visual materials listed in the “course plan”, students can interpret the cultural connotations reflected by different forms of culture. In order to facilitate the absorption of knowledge and deepen the understanding of knowledge, this course attaches great importance to class discussion. At the mid-term and the final-term, students are required to consolidate and master knowledge points by giving presentations.

Japanese Items

【授業計画 / Course Schedule】

1 饮食文化①
2 饮食文化②
3 宗教与信仰①
4 宗教与信仰②
5 宗教与信仰③
6 汉字与文化①
7 汉字与文化②
8 口头报告
9 物质文化①
10 物质文化②
11 非物质文化①
12 非物质文化②
13 历史与跨文化交流
14 口头报告

【活用される授業方法 / Teaching Methods Used】

板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above

【授業時間外(予習・復習等)の学修 / Study Required Outside of Class】

根据授课进度指定复习和预习内容。

【成績評価方法・基準 / Evaluation】

種類 (Kind)割合 (%)基準 (Criteria)
平常点 (In-class Points)100 出勤率及课堂参与度 授業への参加度(50%)
课堂反馈及口头报告 リアクションペーパー及び口頭発表(30%)
期末书面报告 最終レポート(20%)
備考 (Notes)

【テキスト / Textbooks】

その他 (Others)
上课时发放讲义。

【参考文献 / Readings】

その他 (Others)
上课时另行通知。

【履修にあたって求められる能力 / Abilities Required to Take the Course】

【学生が準備すべき機器等 / Equipment, etc., that Students Should Prepare】

【その他 / Others】

・ 注重课堂的双向性互动和生本理念,提倡讨论发言。除了课堂上的发言和讨论外,学生需在学期中和学期末针对所学知识进行书面总结和分析,并以其内容为基础进行个人口头演讲。
・将根据上课实际情况和人数调整授课内容。
・听讲需要HSK5级或中国语检定2级以上的语言水平。
受講には中国語検定試験2級合格以上, あるいはHSK5級以上のレベルが必要。

【注意事項 / Notice】

本科目は、中国語検定試験2級合格以上, あるいはHSK5級、6級180点以上のレベルにある中国語学習者が履修することを想定した科目である。中国語母語話者は、本科目が中国語の運用能力の向上を主な目的した科目であることを理解した上で、履修申込すること。