日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20232023 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
その他/other registrationother registration |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
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授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class StyleCampus |
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校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
月4・N236/Mon.4・N236 Mon.4・N236 |
単位/ CreditCredit |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRM2003 |
使用言語/ LanguageLanguage |
その他/OthersOthers |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Grade (Year) RequiredGrade (Year) Required |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ prerequisite regulationsprerequisite regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
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履修中止可否/ course cancellationcourse cancellation |
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オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
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備考/ NotesNotes |
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テキスト用コード/ Text CodeText Code |
HA617 |
In addition to group work methods and presentation skills, students will understand the basic approach of tourism management.
Through group work to complete a business plan, students will understand the basic concepts of business management and learn about issues of innovation in the tourism field.
※Please refer to Japanese Page for details including evaluations, textbooks and others.
グループワークの進め方やプレゼンテーションのスキルとともに、観光経営学の基礎的な考え方を理解する。
In addition to group work methods and presentation skills, students will understand the basic approach of tourism management.
ビジネスプランをつくりあげるグループワークを通して、経営学の基礎的な考え方を理解するとともに、観光分野におけるイノベーションの課題を学ぶ。
Through group work to complete a business plan, students will understand the basic concepts of business management and learn about issues of innovation in the tourism field.
1 | イントロダクション:観光というビジネス |
2 | 観光経営学の基礎:市場をつくり出す企業活動 |
3 | ビジネスプランニングの基礎:事業計画書の意味 |
4 | 観光経営学の基礎:価値形成のマネジメント |
5 | ビジネスプランニングの基礎:ビジネスコンセプトの作り方 |
6 | 観光経営学の基礎:価値実現のマネジメント |
7 | ビジネスプランニングの基礎:プロダクトとイノベーション |
8 | 観光経営学の基礎:事業組織のマネジメント |
9 | ビジネスプランニングの基礎:ニーズとウォンツ |
10 | 観光経営学の基礎:市場のメカニズム |
11 | ビジネスプランニングの基礎:資金計画と利益計画1 |
12 | 観光経営学の基礎:消費者行動の論理 |
13 | ビジネスプランニングの基礎:資金計画と利益計画2 |
14 | 観光経営学の基礎:競争構造の理解 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
簿記論の基礎について知識が不足している学生は、各自で学修すること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
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平常点 (In-class Points) | 100 |
出席・授業への取り組み(100%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
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必要に応じてプリントを配布する。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 石井淳蔵/嶋口充輝/栗木契/余田拓郎 | ゼミナール マーケティング入門 | 日本経済新聞出版社 | 2013 |