日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
経済学部/College of EconomicsCollege of Economics |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
BX175/BX175BX175 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
月5・M201/Mon.5・M201 Mon.5・M201 |
単位/ CreditCredit |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
ECX2410 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Grade (Year) RequiredGrade (Year) Required |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ prerequisite regulationsprerequisite regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ course cancellationcourse cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
|
テキスト用コード/ Text CodeText Code |
BX175 |
In this course, students will understand the basic theory of the role of commerce in bridging the gaps in geography,time, property, and information that exist between production and consumption, as well as the distribution system, which is the overall mechanism of commerce.
In addition, we aim to cultivate the ability to systematically consider various changes in the commercial and distribution system against the backdrop of shrinking domestic markets, the development of information technology, and the progress of internationalization.
In today's society, it is a matter of course that if you go to a store, you can find a product, and if you pay for it, you can buy it.
However, we can easily receive such benefits precisely because behind the scenes, a sophisticated and efficient "distribution system" has been built by many economic entities.
Before you step out into society, you need to re-understand the meaning of the workings of commerce and distribution, on which you depend almost unconsciously.
In this course, after understanding the basic structure of distribution, we will focus on the role of retailers and wholesalers, who are the main players, and delve into their characteristic business formats and various changes.
We will take a theoretical approach while using basic models and data. Furthermore, while using many actual examples, we will proceed so that you can understand the functions of economic entities that support distribution.
※Please refer to Japanese Page for details including evaluations, textbooks and others.
このコースでは、生産と消費の間に存在する地理・時間・所有・情報面でのギャップを橋渡しする商業の役割と、その仕組みの総体である流通システムに関して、基本的な理論を理解したうえで、国内市場の縮小、情報技術の発達、国際化の進展などを背景に、現代の商業と流通システムがみせる様々な変化について、体系的に考察する力を養うことを目指します。
In this course, students will understand the basic theory of the role of commerce in bridging the gaps in geography,time, property, and information that exist between production and consumption, as well as the distribution system, which is the overall mechanism of commerce.
In addition, we aim to cultivate the ability to systematically consider various changes in the commercial and distribution system against the backdrop of shrinking domestic markets, the development of information technology, and the progress of internationalization.
現代社会では、どこかの店に行けば商品があり、代金を支払えば買えるのが当たり前と思いがちです。しかし、その裏側に多数の経済主体による精緻で効率的な「流通システム」が構築されているからこそ、そうした恩恵が簡単に受けられるのです。日常、私たちがほとんど意識することなく依存する商業と流通の働きについて、社会に歩み出す前に、改めてその意味を理解する必要があります。
このコースでは、流通の基本的な仕組みを把握したうえで、その担い手である小売業・卸売業の姿や役割に目を向け、その特徴的な業態や様々な変化について掘り下げます。基本的なモデルやデータを利用しながら理論的にアプローチをすることはもちろんですが、学生の目線や就職後の働き手の目線から、実例を多用しつつ、流通を担う経済主体の働きを身近なものとして理解できるように展開していきます。
In today's society, it is a matter of course that if you go to a store, you can find a product, and if you pay for it, you can buy it.
However, we can easily receive such benefits precisely because behind the scenes, a sophisticated and efficient "distribution system" has been built by many economic entities.
Before you step out into society, you need to re-understand the meaning of the workings of commerce and distribution, on which you depend almost unconsciously.
In this course, after understanding the basic structure of distribution, we will focus on the role of retailers and wholesalers, who are the main players, and delve into their characteristic business formats and various changes.
We will take a theoretical approach while using basic models and data. Furthermore, while using many actual examples, we will proceed so that you can understand the functions of economic entities that support distribution.
1 | 流通経済論への入口 |
2 | 流通・商業の機能とプレゼンス |
3 | 商業の働き ~ 生産者・消費者・社会全体の視点から |
4 | 商業の働き ~ 生産者と消費者の隔たりをつなぐ役割 |
5 | マクロデータでみる小売業・卸売業の動向 |
6 | 各小売業の指標上の特徴 |
7 | 卸売業の姿と役割 |
8 | 多様な小売業態の誕生(1)~ チェーン・ストアがもたらす革新 |
9 | 多様な小売業態の誕生(2)~ スーパー・マーケット |
10 | 多様な小売業態の誕生(3)~ コンビニエンス・ストア |
11 | 商店街の現状と課題 |
12 | ロジスティクス革命 |
13 | 流通の再編成 |
14 | まとめ・今期のレビュー |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
日常の出来事を題材に、流通経済の実例について授業内で簡単に発表できる程度の考察をしておく。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 70 | |
平常点 (In-class Points) | 30 |
受講姿勢(20%) リアクション・ペーパー(10%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
各回、教材を配布する。 必要に応じて参考図書を推薦したり、無料刊行物などを配布することもある。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 許伸江編著 | 『中小企業の経営』 | 八千代出版 | 2024 | 9784842918624 |