日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
全学共通科目・全学共通カリキュラム(総合系)/University-wide Liberal Arts Courses (Comprehensive Courses)University-wide Liberal Arts Courses (Comprehensive Courses) |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
FH157/FH157FH157 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
サプリメントと日本人 |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
対面(全回対面) |
授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
池袋/IkebukuroIkebukuro |
学期/ SemesterSemester |
秋学期/Fall semesterFall semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
水1・D401/Wed.1・D401 Wed.1・D401 |
単位/ CreditCredit |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
CMP1100 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
抽選他/Exceptional Lottery RegistrationExceptional Lottery Registration |
配当年次/ Grade (Year) RequiredGrade (Year) Required |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ prerequisite regulationsprerequisite regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
|
履修中止可否/ course cancellationcourse cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
|
テキスト用コード/ Text CodeText Code |
FH157 |
We will examine supplements that are becoming more and more familiar to modern people from various angles, including the latest topics, and acquire basic knowledge for living in good health.
In this class, you will understand the basics of nutrition and diet before learning about health foods, which are collectively called supplements. After that, learn about the laws, safety, effectiveness, additives, labeling, and what kind of products (ingredients) are available for each purpose related to health foods, and how to deal with the flood of related information to find out the truth.
※Please refer to Japanese Page for details including evaluations, textbooks and others.
現代人にとってますます身近になりつつあるサプリメントについて,その歴史から最新の話題までを含めて多角的に検証し,健康に生きるための基本的知識を身につける。同時にサプリメントを通して日本人の特性を把握する。
We will examine supplements that are becoming more and more familiar to modern people from various angles, including the latest topics, and acquire basic knowledge for living in good health.
サプリメントと総称される健康食品について学ぶ前に,栄養学や食事の基本について理解する。その上で,健康食品に関わる法律,安全性,有効性,添加物,表示,そして目的別にどのような商品(成分)があるのかを学び,氾濫する関連情報にいかに対処して真実を見極めていくかを考える。
In this class, you will understand the basics of nutrition and diet before learning about health foods, which are collectively called supplements. After that, learn about the laws, safety, effectiveness, additives, labeling, and what kind of products (ingredients) are available for each purpose related to health foods, and how to deal with the flood of related information to find out the truth.
1 | ガイダンス |
2 | サプリメントとは何か |
3 | サプリメントの歴史と分類 |
4 | 栄養学の基礎 |
5 | 食事摂取基準と食事バランスガイド |
6 | サプリメントの評価(安全性・有効性) |
7 | サプリメントに関する法律 |
8 | プロテインのマーケティング |
9 | ダイエットとサプリメント |
10 | 生活習慣病とサプリメント |
11 | アンチエイジング(抗老化)とサプリメント |
12 | スポーツとサプリメント |
13 | フードファディズムとメディアリテラシー |
14 | 企業の倫理・まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
補足事項 (Supplementary Items) |
---|
ゲストスピーカーに専門家を招いての対談形式もある。 |
テキストは配布以降に毎回予習すること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
筆記試験 (Written Exam) | 60 | |
平常点 (In-class Points) | 40 |
出席およびリアクションペーパー(40%) |
備考 (Notes) | ||
なお、3/4以上の出席をしていない場合は、成績評価の対象としない。 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 杉浦克己 | 『一般教養としてのサプリメント学』 | 草思社 | 2024 | 9784794226822 |
その他 (Others) | |||||
2024.08.28 付 テキスト名変更(変更理由:テキスト刊行のため) 【変更前】書籍名:『サプリメントと日本人』 |
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
---|---|---|---|---|---|
1 | 杉浦克己 | 『スポーツ栄養学がわかる』 | 大修館書店 | 2021 | 13 9784469269208 |
健康増進やスポーツの競技力向上に興味がある学生の履修を希望する。
筆記用具。
https://katsumi-sugiura.com/
https://www.youtube.com/channel/UCRBkmlF2SOFH_j5ne9IYhVw
2016年度以降1年次入学者対象科目
学びの精神科目
本科目は、担当教員の実務経験、または実務に従事するゲスト・スピーカーの招聘講義等を活かした授業である。