日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HA417/HA417HA417 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
実習/Practical TrainingPractical Training |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
通年/Full yearFull year |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
火2・N432/Tue.2・N432 Tue.2・N432 |
単位/ CreditCredit |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRM3100 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Grade (Year) RequiredGrade (Year) Required |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ prerequisite regulationsprerequisite regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ course cancellationcourse cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
|
テキスト用コード/ Text CodeText Code |
HA417 |
This Internship is a program to learn the practical, on-site tourism business and community activity. Through work experience in companies related to tourism, such as travel agency, hotels, transportation (airline, railway etc.), and seeing various efforts at local sites being created around the country, we aim to provide students with the opportunity to acquire “on-site power” in regions and companies supporting tourism.
This internship program consists of preliminary study program, retrospective review and summary of results, focusing on practical training in companies and regions during the 3rd year summer vacation period. The spring semester class prepares students for practical training during the summer vacation, following on from company and industry research, and area studies, learning the manners and attitudes that should be acquired entering the bussines person. In Fall semester, we will review each student’s experience, summarize the results, and share issues with your classmates. Through such a process, we will highlight what was learned in College of Tourism over two years in practice, while deepening consideration on one’s own career path, and identify issues to be studied from now on entering the society.
※Please refer to Japanese Page for details including evaluations, textbooks and others.
観光インターンシップは,観光ビジネスや地域づくりの現場で実践的に学ぶプログラムです。旅行・ホテル・交通(航空・鉄道等)など,観光ビジネスを担う企業での就業体験や,全国各地の地域づくりの現場で様々な取り組みを体験し,観光を支える企業や地域の“現場力”を肌で感じることを大きなねらいとしています。
This Internship is a program to learn the practical, on-site tourism business and community activity. Through work experience in companies related to tourism, such as travel agency, hotels, transportation (airline, railway etc.), and seeing various efforts at local sites being created around the country, we aim to provide students with the opportunity to acquire “on-site power” in regions and companies supporting tourism.
観光インターンシップは,3年次の夏休みに行われる企業や地域での実習を中心として,事前の準備学習,事後のふりかえりと成果のまとめからなっています。春学期は,企業・業界研究や地域研究,社会人として身につけておくべきマナーや心構えの修得など,十分に準備をした上で夏休みの実習に臨みます。実習を終えた秋学期には,それぞれの体験をふりかえり,成果をまとめ,課題を共有していきます。こうしたプロセスを通じて,2年間観光学部で学んだことを実践の場に照らし合わせ,一層深めるとともに,自らのキャリア形成について考えながら,社会に出ていくまでの間にさらに学ぶべき課題を発見し,新たな学びに結びつけていきます。
[実習先]観光ビジネスに従事する企業(旅行・宿泊・交通等),観光・地域振興に取り組む自治体・NPO・観光協会等
This internship program consists of preliminary study program, retrospective review and summary of results, focusing on practical training in companies and regions during the 3rd year summer vacation period. The spring semester class prepares students for practical training during the summer vacation, following on from company and industry research, and area studies, learning the manners and attitudes that should be acquired entering the bussines person. In Fall semester, we will review each student’s experience, summarize the results, and share issues with your classmates. Through such a process, we will highlight what was learned in College of Tourism over two years in practice, while deepening consideration on one’s own career path, and identify issues to be studied from now on entering the society.
1 | オリエンテーション (インターンシップの心構え、授業の進め方など) |
2 | 実習に向けた指導(1) |
3 | 実習に向けた指導(2) |
4 | 実習に向けた指導(3) |
5 | 実習に向けた指導(4) |
6 | 実習に向けた指導(5) |
7 | 実習に向けた指導(6) |
8 | 実習に向けた指導(7) |
9 | 実習1 |
10 | 実習2 |
11 | 実習3 |
12 | 実習4 |
13 | 実習5 |
14 | 実習6 |
15 | 実習7 |
16 | 実習8 |
17 | 実習9 |
18 | 実習10 |
19 | 実習11 |
20 | 実習12 |
21 | 実習13 |
22 | 実習14 |
23 | 実習振り返り |
24 | 成果報告書指導(1) |
25 | 成果報告書指導(2) |
26 | 成果報告会リハーサル |
27 | 成果報告会 |
28 | 成果報告書指導 |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
授業時に必要に応じて指示します。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業に対する意欲・参加態度、発表内容など(100%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
授業開始前に履修者の選考(書類審査・面接)を行います。
4月はじめのガイダンスで説明を行いますので,希望者は必ず参加してください。
本科目は、インターンシップ、就業体験、その他の学外活動等による実践的な学びを中心に構成する授業である。