日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HB024/HB024HB024 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
おみやげ文化論 |
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
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授業形式/ Class StyleCampus |
講義/LectureLecture |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
金3・N421/Fri.3・N421 Fri.3・N421 |
単位/ CreditCredit |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRC3200 |
使用言語/ LanguageLanguage |
日本語/JapaneseJapanese |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
科目コード登録/Course Code RegistrationCourse Code Registration |
配当年次/ Grade (Year) RequiredGrade (Year) Required |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ prerequisite regulationsprerequisite regulations |
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他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ course cancellationcourse cancellation |
〇(履修中止可/ Eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
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学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
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テキスト用コード/ Text CodeText Code |
HB024 |
This course aims for students to develop perspectives for considering dynamic relationships between the global movement of people and goods, tourism, and culture through familiar examples such as souvenirs.
Modern tourism's growth cannot be examined without considering developments in tourism industries that provide various mass tourist products. Citing examples of various industries involved in souvenirs, this course considers how people, spaces, and images are managed in relation to tourism products and how the movement of people and goods through tourism impacts consumption, transfer, and production of culture.
※Please refer to Japanese Page for details including evaluations, textbooks and others.
本科目では、観光みやげという身近な事例を通じて、観光産業が媒介するグローバルな人やモノの移動と文化をめぐる動態的な関係について考えるための視野を身につけることを目標とする。
This course aims for students to develop perspectives for considering dynamic relationships between the global movement of people and goods, tourism, and culture through familiar examples such as souvenirs.
現代ツーリズムの発展は、旅行にかかわる諸サービスを大量生産・消費可能な商品として提供する観光関連産業の発展抜きに語ることは出来ない。本科目では、観光みやげにかかわる諸産業を事例に挙げながら、観光を通じた人やモノの移動が、文化の消費、移転、生産にいかにかかわっているのかについて考察する。
Modern tourism's growth cannot be examined without considering developments in tourism industries that provide various mass tourist products. Citing examples of various industries involved in souvenirs, this course considers how people, spaces, and images are managed in relation to tourism products and how the movement of people and goods through tourism impacts consumption, transfer, and production of culture.
1 | ガイダンス |
2 | おみやげとは? |
3 | 名物の誕生と観光みやげの近代 |
4 | 郷土玩具から民藝/民芸、雑貨へ |
5 | 観光みやげのものがたりとパフォーマンス |
6 | ギフトとしての観光みやげ |
7 | 観光みやげとホンモノらしさ① |
8 | 観光みやげとホンモノらしさ② |
9 | ギャグみやげの存在理由 |
10 | 観光みやげのフォーマットとコレクション |
11 | 移動するおみやげと文化 |
12 | 旅するマトリョーシカのルーツとルート |
13 | ベトナム雑貨がつくる旅 |
14 | まとめ |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
基本的に1時間程度で読了可能な授業関連資料・論文を事前に配布する。授業内での指示に従って、必要な事前準備や復習を行うこと。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
授業内課題(複数回)(60%) 期末課題(40%) |
備考 (Notes) | ||
なし/None
No | 著者名 (Author/Editor) | 書籍名 (Title) | 出版社 (Publisher) | 出版年 (Date) | ISBN/ISSN |
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1 | 鈴木涼太郎 | 観光という商品の生産―日本~ベトナム 旅行会社のエスノグラフィ | 勉誠出版 | 2010 | 9784585230014 |
2 | 山口誠 須永和博 鈴木涼太郎 | 観光のレッスンーツーリズムリテラシー入門 | 新曜社 | 2021 | 9784788517066 |
3 | 神田孝治ほか編 | 移動時代のツーリズムー動きゆく観光学 | ナカニシヤ出版 | 2023 | 9784779517686 |
その他 (Others) | |||||
このほか授業内で適宜紹介する |
LMSに授業資料(レジュメ、関連する学術論文など)をアップするので履修者は事前事後学習に活用のこと。学期中に6~7回、授業内または授業後数日内を締切とする最大1000文字程度のミニレポート課題を課す予定。課題については全体的な講評や解答例の提示は行うが、個別の解答に対する添削やコメントは行わない。その他詳細についてはガイダンスで説明するため、必ず出席のこと。