日本語 English
開講年度/ Academic YearAcademic Year |
20242024 |
科目設置学部/ CollegeCollege |
観光学部/College of TourismCollege of Tourism |
科目コード等/ Course CodeCourse Code |
HB709/HB709HB709 |
テーマ・サブタイトル等/ Theme・SubtitleTheme・Subtitle |
|
授業形態/ Class FormatClass Format |
対面(全回対面)/Face to face (all classes are face-to-face)Face to face (all classes are face-to-face) |
授業形態(補足事項)/ Class Format (Supplementary Items)Class Format (Supplementary Items) |
|
授業形式/ Class StyleCampus |
演習・ゼミ/SeminarSeminar |
校地/ CampusCampus |
新座/NiizaNiiza |
学期/ SemesterSemester |
春学期/Spring SemesterSpring Semester |
曜日時限・教室/ DayPeriod・RoomDayPeriod・Room |
木5・N844/Thu.5・N844 Thu.5・N844 |
単位/ CreditCredit |
22 |
科目ナンバリング/ Course NumberCourse Number |
TRM4003 |
使用言語/ LanguageLanguage |
その他/OthersOthers |
履修登録方法/ Class Registration MethodClass Registration Method |
その他登録/"Other" Registration"Other" Registration |
配当年次/ Grade (Year) RequiredGrade (Year) Required |
配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。配当年次は開講学部のR Guideに掲載している科目表で確認してください。 |
先修規定/ prerequisite regulationsprerequisite regulations |
|
他学部履修可否/ Acceptance of Other CollegesAcceptance of Other Colleges |
履修登録システムの『他学部・他研究科履修不許可科目一覧』で確認してください。 |
履修中止可否/ course cancellationcourse cancellation |
×(履修中止不可/ Not eligible for cancellation) |
オンライン授業60単位制限対象科目/ Online Classes Subject to 60-Credit Upper LimitOnline Classes Subject to 60-Credit Upper Limit |
|
学位授与方針との関連/ Relationship with Degree PolicyRelationship with Degree Policy |
各授業科目は、学部・研究科の定める学位授与方針(DP)や教育課程編成の方針(CP)に基づき、カリキュラム上に配置されています。詳細はカリキュラム・マップで確認することができます。 |
備考/ NotesNotes |
|
テキスト用コード/ Text CodeText Code |
HB709 |
Based on the results of the previous seminars, the objective is to gain a more comprehensive view of tourism as a social and cultural phenomenon.
Themes which tackle tourism phenomena from the perspective of “society” and “culture” can be set freely according to each issue of concern, and through researches on existing studies on the theme and independent field surveys, a comprehensive study of the relationship between tourism and “society and culture” will be investigated. Reports and presentations will be made one after another, followed by a discussion among the participants. The aim being to incorporate the results in the thesis.
※Please refer to Japanese Page for details including evaluations, textbooks and others.
これまでの演習の成果を踏まえ,社会・文化現象としての観光についてより総合的な視座を獲得することを目標とする。
Based on the results of the previous seminars, the objective is to gain a more comprehensive view of tourism as a social and cultural phenomenon.
観光現象を「社会」や「文化」という視点からとらえるテーマを各自の問題関心に応じて自由に設定してもらい,設定テーマに関する既存研究の文献研究や独自のフィールド調査を通して,観光と「社会」「文化」の関係を総合的に検討するため,報告,発表を順次行い,参加者相互に検討しあう。成果を論文の形にまとめることを目指す。
Themes which tackle tourism phenomena from the perspective of “society” and “culture” can be set freely according to each issue of concern, and through researches on existing studies on the theme and independent field surveys, a comprehensive study of the relationship between tourism and “society and culture” will be investigated. Reports and presentations will be made one after another, followed by a discussion among the participants. The aim being to incorporate the results in the thesis.
1 | オリエンテーション |
2 | 課題設定(1) |
3 | 課題設定(2) |
4 | 文献研究:関連文献の渉猟とリスト化(1) |
5 | 文献研究:関連文献の渉猟とリスト化(2) |
6 | 文献研究:関連文献の内容の検討(1) |
7 | 文献研究:関連文献の内容の検討(2) |
8 | 文献研究:関連文献の内容の検討(3) |
9 | 文献研究:関連文献の内容の検討(4) |
10 | 文献研究:関連文献の内容の検討(5) |
11 | 研究計画の再検討(1) |
12 | 研究計画の再検討(2) |
13 | 調査計画の立案(1) |
14 | 調査計画の立案(2) |
板書 /Writing on the Board
スライド(パワーポイント等)の使用 /Slides (PowerPoint, etc.)
上記以外の視聴覚教材の使用 /Audiovisual Materials Other than Those Listed Above
個人発表 /Individual Presentations
グループ発表 /Group Presentations
ディスカッション・ディベート /Discussion/Debate
実技・実習・実験 /Practicum/Experiments/Practical Training
学内の教室外施設の利用 /Use of On-Campus Facilities Outside the Classroom
校外実習・フィールドワーク /Field Work
上記いずれも用いない予定 /None of the above
自らの問題関心を明確にするように心がけること。
種類 (Kind) | 割合 (%) | 基準 (Criteria) |
---|---|---|
平常点 (In-class Points) | 100 |
出席・演習への参加度(70%) 報告内容(30%) |
備考 (Notes) | ||
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
特に指定しない。 |
その他 (Others) | |||||
---|---|---|---|---|---|
適宜紹介する。 |